2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mehet a gáztárolók teljes államosításaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-29 18:04:30
A Népszabadság információi szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) karácsony elõtti döntésével engedélyezte a MOL algyõi gáztárolójának megvásárlását. A vevõ az MFB, a meg nem erõsített hírek 140 milliárd forintos vételárról szólnak. A döntéssel hamarosan gyakorlatilag a teljes magyarországi gáztároló kapacitás az MVM-hez, vagyis állami kézbe kerülhet.

Az állami MVM szeptemberben már megvásárolta a legnagyobb, 4,2 milliárd köbméteres tárolórendszert az E-ON-tól 281 milliárdért, a mostani döntéssel hozzájuk kerülhet a MOL 1,9 milliárd köbméteres, Szeged melletti tárolója is. Utóbbi részvényeit eredetileg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) vette volna meg, de - mivel az MNV az MVM tulajdonosa is - ez versenyjogi aggályokat vetett fel.

A probléma elhárítására korábban az is felmerült, hogy törvénymódosítással csökkentik a Versenyhivatal ellenõrzési jogosultságait, és a „közérdekbõl nemzetstratégiai jelentõségûvé minõsített összefonódáshoz” a jövõben nem kellene kikérni a GVH engedélyét. Ez azonban kiverhette volna a biztosítékot Brüsszelben , ezért más megoldás után nézhettek. A Népszabadság szerint ezzel függ össze, hogy a vagyonkezelõ helyett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lett a vevõ, ami formálisan legalábbis az államtól független. Valójában persze az MFB is állami tulajdonú, az állam tulajdonjogát Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja. Úgy tudni, az MFB-tõl idõvel szintén az MVM-hez kerülhet az egész tárolórendszer.

A Gyurcsányék alatt kialakított stratégiai gáztárolórendszer teljes államosításával az Orbán-kormány szabad kezet kap a vésztartalékok értékesítésében - vélekedik a Népszabadság. A kormány korábban azt mondta, azért kellett százmilliárdokat költeni a gáztárolók megvásárlására, hogy ezzel is növekedjen az ellátásbiztonság. Holoda Attila, a kormány volt energetikai helyettes államtitkára szerinte azonban valójában ennek éppen a fordítottja történik: a korábbi három hétre elegendõ helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország. A Fidesz többek szerint e készletek segítségével igyekszik fedezni a rezsicsökkentés árát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!