2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Egységes lesz a laptopok töltõjeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-29 18:48:08
Egységes laptoptöltõhöz készített mûszaki specifikációkat a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC), abban bízva, hogy a mobiltelefonok után a hordozható számítógépek is csereszabatosak lesznek. Mint az köztudott, az a mobilok és tabletek nagy része nagyjából 2009 óta micro usb csatlakozóval tölthetõ, és ugyanezzel a porttal köthetjük össze a kütyüket a számítógépünkkel. Már csak az uniós képviselõket kell meggyõzni arról, hogy muszáj lenne rákényszeríteni a laptopgyártókat is az egységesítésre, hogy ne termeljünk több elektronikai hulladékot.

A szakminiszterek tanácsa és az Európai Parlamentéppen most csütörtökön arról az irányelvrõl állapodtak meg, hogy minden rádiós eszköznek, tehát a mobilok mellett az autók távirányítós ajtónyitójának, a wifiroutereknek és modemeknek is egységes töltõt kell kapniuk.

Az irányelv a papírhulladék mennyiségét is csökkentené, a gyártóknak ugyanis a jövõben nem kell majd külön füzetet mellékelniük minden termékhez, hogy mi, milyen uniós elõírásnak, hogyan felel meg, elég lesz egy weboldal címét fentüntetni - írja az MTI. A tanács és az EP megállapodásának formális elfogadására 2014 márciusában kerülhet sor, és a tagállamok két évet kapnak, hogy a saját jogrendjükbe is átültessék az új uniós szabályt, a gyártók pedig plusz egy év felkészülési idõt kapnak.

Kíváncsian várjuk, hogy az Apple lecseréli-e a micro usb-nél praktikusabb, de annál sokkal drágább Lightning nevû csatlakozót, és hogy mit szólnának a Macbookok felhasználói, ha búcsút kellene mondaniuk a szintén nagyon kényelmes Magsafe töltõtõl, ami mágnessel tartja a helyén a kábelt, és ezentúl a többi laptopgyártó által használt ronda és vaskos kábelvéget kellene belenyomkodniuk a gépükbe. Kérdéses még a töltõk paramétere is, hiszen azok most is eltérõ feszültségûek és/vagy teljesítményûek.

Még az is lehet, hogy az uniós bürokraták teljesen le vannak maradva, és mire megszavazzák az új szabályt, már minden kütyüt vezetékek nélkül tölthetünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!