2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fesztiválon Romániában a KörösszegapátiakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-01 11:31:19
Meghívást kapott Romániából, Szatmár megyei Negresti-Oas város (Avasfelsõfalu) önkormányzatától a Körösszegapáti „Harmónia” énekkar, hogy vegyen részt a karácsonyi ünnepkör már hagyományos rendezvényén a „Nagyon régi téli szokások, örökségek Fesztiválján”. (Festivalul Datinilor Si Obiceiurilor De Iarna)

Az énekkar tagjai olyan karácsonyi énekeket „kolindákat” elevenítettek fel, amelyeket a Körösszegapátiban és környékén élõ román nemzetiségû emberek énekelnek. Ezen énekek keresését, felkutatását segítették Czencz Péterné, Rácz Györgyné, Blága János.

A kétszáz kilométeres útra elutazott csoportot a város polgármesteri hivatalában köszöntötték és látták vendégül.

E fesztiválon a környezõ településeken túl megjelentek csoportok Ukrajnából is. Magyarországról a Körösszegapátiak vettek részt. Az énekes bemutató egyik színhelye a város ortodox temploma volt. A Körösszegapátiak a település mûvelõdési házában léptek fel, Dr. Carmen Rus karnagy irányításával.

Késõbb a csoport tagjai megtekintették a város és környékének nevezetességeit. Volt mit megnézni az Avas vidék központjában és a szomszédos településeken. Nagyon szép lakóházak jellemzõek e vidékre. (a lakosság fiatalabb korosztálya külföldön dolgozik) A látványt fokozta az is, hogy ilyenkor karácsonykor a házak többsége díszesen kivilágított.

Másnap a csoport tagjai konferencián vettek részt, ahol a szakemberek és a megjelent együttesek vezetõi arról tanácskoztak, hogy milyen lehetõségei vannak az egymás mellett élõ szomszédos népek kulturális életének alaposabb megismerésére, miként lehet a kulturális kapcsolatokkal kiszélesíteni az idegenforgalmat.

Dr. Carmen Rus az énekkar szakmai vezetõje és Blága János a Köröszeggapáti román nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondták a jelenlévõknek, hogy hozzáértõ emberek kellenek a csoportok vezetéséhez. Nyelvi akadályok nincsenek, mert a területen élõ emberek közül többen ismerik a másik nemzet anyanyelvét. A kulturális tevékenységbe befektetett anyagiak többszörösen megtérülnek.

Vmirjáncki József

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!