2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Házszentelés az ortodoxoknál KörösszegapátibanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-02 18:13:19
Ismét eltelt egy esztendõ. Még tart az újévi jókívánságok idõszaka, máris itt van az ortodox egyház következõ ünnepe, a házszentelés.

A sok egyházi szokás közül ez is megmaradt a település lakóinál.

Január másodikán a tisztelendõ reggel, miután megáldja a templomot és a házszentelésre induló csapat tagjait, harangozással jelzi indulását.

Reggel nyolc órakor kél útra a kis közösség. Két fehér lepelbe öltözött gyermek – ebben az évben Bereczki Dávid és Dárius Sabau. Kezükben csengettyû, mellyel jelzik, hogy merre járnak, és a persely, melybe a kapott pénzt teszik.

 

Dr. Origen Sabau tisztelendõ kezében a kereszttel és a száraz bazsalikomból kötött csokorral, mely a szentelt víz kihintésére szolgál, szenteli meg a hívek otthonait. Segítõi Blága János, a kántor, aki egy kancsóba viszi a szentelt vizet, valamint Szakadáti Tibor egyház gondnok, õ a 2014 évi kalendáriumot juttatja el a hívekhez.

A kapun belépve énekelni kezdenek, a házban lakók összekulcsolt kézzel várják a szentelõket, a gazda, vagy a legidõsebb házlakó kezében égõ gyertya van.

 

A tisztelendõ végig járja a ház helyiségeit, majd meghinti szentelt vízzel a lakókat is, akik ilyenkor a kezében lévõ keresztet is megcsókolják.

Ezután a háziak kaláccsal, süteménnyel, itallal kínálják meg a szentelõket. Pénzt is adnak, melyet a perselybe tesznek.

Ha rövid idõre is, de sor kerül egy kis beszélgetésre is, ilyenkor az egyház ügyeire terelõdik a szó. Különösen fontos ez azoknál a híveknél, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak megjelenni az egyházi eseményeken.

- Vmirjáncki József -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!