2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Forró csoki keményvonalasoknak, kibiceknek és ínyenceknekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-04 19:07:04
A hideg téli napokon az egyik legjobb dolog a forró csoki, ami forró és csoki, és még véletlenül sem kakaó. Otthon is gyorsan és könnyen elkészíthetõ.

Ha a sima forró csoki már unalmas, akkor lehet az ízesítést variálni: szerencsére a csoki jó csapatjátékos, bátran kísérletezhetünk a különféle ízekkel. A fûszerek közül a vanília, fahéj, gyömbér, szegfûszeg, kardamom, chili – karácsonyimádóknak a mézeskalácsfûszer is – bármikor bevethetõ, bátrabbak a bazsalikommal és a rozmaringgal is próbálkozhatnak. Az étcsoki mellett nagyon finom forró csokit lehet készíteni fehér csokiból is: ebben az esetben nyugodtan csökkenthetjük a plusz cukormennyiséget.

Az alkohol is jó partnere a forró csokinak: rummal, whisky-vel, amarettoval is kombinálhatjuk, és nagyon finom a forró csoki akkor is, ha narancs vagy citromhéjjal ízesítjük. Ezt úgy érdemes, hogy a felmelegített cukros-vizes-citrusos tejet leszûrjük, mielõtt a csokit hozzáadnánk.

A keményvonalas

Kezdjük az alap, tömény forró csokival, ami tényleg csak hardcore csokirajongóknak ajánlott, nekik is szülõi felügyelet mellett.

Hozzávalók: 3,5 dl víz, 100 g étcsokoládé (kb. 60 %-os), 35 g cukor, 15 g kakaópor (cukrozatlan).

Elkészítése: Egy kis lábasban közepes lángon addig melegítjük a vizet és a cukrot, míg a cukor meg nem olvad. Ekkor beletesszük az étcsoki kockákat és a kakaóport. Ha a csoki is felolvadt, akkor kis bögrékbe adagoljuk, majd felvert tejszínnel díszítjük. Ebbõl 1 dl bõven elég. Mivel tényleg nagyon tömény, nagyobb mennyiség elfogyasztásához komoly csokoládétréningre és elõképzettségre van szükség, no meg utána 2-3 szigetkörre.

A kibic

Ha kicsit könnyebb, tejes forró csokit szeretnénk, akkor Pierre Hermé, francia cukrászfenomén klasszikus forró csokiját ajánljuk.

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 4,5 dl tej (lehetõleg zsírosabb, pl. 2,8 %-os), 0,5 dl víz
4,5 dkg cukor (de inkább kevesebb).

Elkészítése: a tejet, a vizet és a cukrot egy kis lábasban addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha megtörtént, akkor hozzáadjuk a csokikockákat és addig kevergetjük, míg az is teljesen elolvad benne.

Az ínyenc


Végül pedig ismerjünk meg egy trendi verziót is, ami nemcsak jópofa, hanem celofánba csomagolva és radiátortól távol tartva ajándékba is adható, vagy munkahelyre, utazásra is magunkkal vihetjük! Elvégre sosem lehet tudni, hol tör ránk éppen a csillapíthatatlan forró csoki vágy.

Hozzávalók (kb. 10 db narancsos forró csoki pálcikához: 10 dkg étcsokoládé, 1 narancs reszelt héja szilikon bonbonforma, jégkrémpálcika/hurkapálcika.

Elkészítése: az étcsoki ⅔ részét egy kis lábasban közepes lángon (vagy gõz fölött, vagy mikróban) folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tûzhelyrõl. Hozzákeverjük a narancs reszelt héját és a maradék csokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad benne. Ha kész, a szilikon bonbonforma mélyedéseibe kanalazzuk a narancsos csokit, hûtõbe tesszük, majd jó 5-10 perc múlva – mikor már kezd dermedni a csoki – beleszúrjuk a pálcikákat a bonbonokba. Visszatesszük a hûtõbe, hogy teljesen megdermedjen (kb. 30 perc). Kipattintjuk a formából a pálcikákat és kész is vagyunk. 1-1,5 dl forró tejbe állítjuk a pálcikákat és olvadásig kevergetjük. Sima étcsokiból, vagy más fûszerrel is mûködik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!