2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Világhírû és már hamisítják is a mangalicátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-06 17:57:18
Az Egyesült Államoktól Japánig világszerte ismerik a magyar õshonos sertésfajtát, s van, ahol már hamisítják is.

Az õshonos sertésfajta rég nem csak magyar különlegesség, világszintû terjedését már nem lehet megakadályozni. A fajtafenntartást és a tenyésztésszervezést azonban fontos hazai kézben tartani, ezért a Mangalicatenyésztõk Országos Egyesülete Kárpát-medencei és világszinten is integráló szerepre törekszik. A feladat azért is sürgetõ, mivel néhol már hamisítják is a mangalicát. A mangalica sertésfajta és az abból készült prémiumtermék-család pár évtized alatt meghódította a világot. Ma már Franciaországtól Japánig mindenhol ismerik és elismerik az õshonos magyar sertésfajtát. A Mangalicatenyésztõk Országos Egyesülete erre az ismertségre épít is, de azt mondják, a nemzetközi siker nem minden.

Tóth Péter, az egyesület elnöke szerint meg kell õrizni a fajtát annak, ami. A Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsorában kijelentette, a mangalica egyértelmûen a vidék sertése, és jellemzõen háztáji és családi gazdaságokban terjedt el. Az utóbbi idõben két új elem jelent meg az egyesület tevékenységében, mondta az elnök: az egyik a kistérségi mintaprogramokban való aktívabb részvétel. Jelenleg Nógrád megyében szervezõdik egy ilyen gazdatársaság, Balkány községben is van, illetve az edelényi kistérségben, Szalonna községben is indul egy részben állami támogatású mangalicaszalonna-projekt. Az egyesület a kezdeményezések mellé áll, így a mangalicát nemcsak mint terméket, hanem mint vidékfejlesztési elemet, eszközt is propagálják, mondta Tóth Péter.

Emellett – mivel elég sok mangalica került ki a határon túlra, s nincs már meg az állománynak az a zártsága, amely a kilencvenes évekig megvolt – ki kell bõvíteni a tenyésztõszervezet munkáját. Ez azért is indokolt, mivel a környezõ országokban még hamisítani is megpróbálták a mangalicát. Az egyesület a Nemzetstratégiai Intézettel együttmûködve összehívta az I. Kárpát-medencei mangalicatenyésztési fórumot, amelyet év elején rendeznek meg. A fórumra határon túli mangalicatenyésztõket is meghívnak, s elindítanak egy koordinációt, tájékoztatott az egyesület elnöke. Hozzátette: az Egyesült Államokban vagy Japánban jobban ismerik a magyar õshonos sertésfajtát, mint néhány környezõ országban, ezért az egyesület aktívan részt kíván venni abban a munkában, hogy a határon túli magyarság ne csak tenyéssze a mangalicát, hanem nyisson éttermeket, csárdákat, hozzon létre családi mangalicahús-üzemeket, s ezáltal a magyarságukat ne csak a nyelvükben, hanem a konyhájukon keresztül is õrizzék meg, magyarázta Tóth Péter.

A Mangalicatenyésztõk Országos Egyesületének világszervezet-alapítási tervei is vannak, amelyben osztrák, német, angol, holland, román, szerb résztvevõk is lennének, és komoly érdeklõdés van például az amerikai hobbi-mangalicatenyésztõk részérõl is, hogy belépjenek a magyar egyesületbe, mondta el Tóth Péter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!