2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hoffmann: A pedagógusok nyugodtakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-07 19:01:24
Az iskolák rendben mûködnek, a tanárok többsége pedig elégedett azzal, ami történt, történik - reagált a közoktatási államtitkár a szocialista kritikára.

Amit a Fidesz az oktatás területén csinál, az inkvizícióhoz hasonlatos - mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus bírálta a Nemzeti Tankönyvtanács létrehozását, amellyel szerinte a kormány az állami tankönyvellátás katasztrofális terjesztési problémáit kívánja orvosolni. Az állami testület, amely az állam által nyújtott szolgáltatást, valamint a fejlesztés minõségét hivatott ellenõrizni, újabb problémákat generál majd – fogalmazta meg a szocialista politikus.

A szocialista szakpolitikus szavaira a közoktatásért felelõs államtitkár reagált a keddi Ma reggelben. Hoffmann Rózsa szerint Kunhalmi Ágnes egyrészt egyszerûen nincs tisztában az inkvizíció szó jelentésével, hiszen õ életében egyetlen embert sem kínzott meg, másrészt személyes tapasztalatai azt mutatják, az iskolák rendben mûködnek, a pedagógusok nyugodtak, és többségükben elégedettek azzal, ami történt, történik. Nincs másról szó, mint hogy választási kampány van, és ilyenkor azok, akik a kormányrúdhoz állnának, mindent megtesznek, miközben, amikor ott álltak, nagyon sok mindent elpuskáztak – értékelte Hoffmann az ellenzéki kritikát.

2014. a pedagógus-életpályamodell elsõ teljes éve, amely a januártól megemelkedett minimálbérhez igazodva rögtön fizetésemeléssel kezdõdött, a tanárok bére átlag 7-10 ezer forinttal lett több, miközben megmarad a a pedagógustársadalom körülbelül harmadát érintõ, a közalkalmazottakra érvényes, háromévenkénti automatikus emelés is – emelte ki a közoktatásért felelõs államtitkár. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a béremelés elengedhetetlen, de csak egyik eleme annak a modellnek, amely magasabb szakmai követelményeket állított a pedagógusok elé, és keményebbé, szabályozottabbá, ellenõrzöttebbé tette a munkájukat.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a még csak idén induló, de máris sok ellenzéki kritikát kapott minõsítési rendszerre is, amely szintén az életpályamodell része, és ugyancsak a kiszámíthatóságot, biztonságot erõsíti. (A rendszer a pedagógus I., II. szintet, késõbb pedig a mestertanári, majd az egyetemi docensi fizetéssel járó kutatótanári fokozat lehetõségét nyitja meg a pedagógusok elõtt.) Idén alakul meg a már eddig is sokat támadott Nemzeti Pedagógus Kar is, amelynek felállását – hangsúlyozta az államtitkár - törvény írja elõ, így akinek nem tetszik a testületi tagság, legfeljebb majd nem aktivizálja majd magát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!