2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Gyed extra: már kérhetõek a juttatásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-08 10:44:36
Már kérhetõek azok a juttatások, amelyek igénylését a január 1-jével életbe lépett gyed extra tesz lehetõvé. Az intézkedéscsomag értelmében ugyanis a gyermekgondozási díj és a gyes akkor is jár, ha a szülõ újra munkát vállal gyermeke 3 éves koráig. Az igénylésrõl érdemes az interneten tájékozódni, mert a támogatásokat akár otthonról is könnyedén lehet kérelmezni.

Csomos Anasztázia tavaly lemondott a gyesrõl, mert visszament dolgozni. Most újra igényli, minthogy januártól akár 8 órás munka mellett is jár Emma 3 éves koráig a plusztámogatás. „December 4-én lemondtam a gyes folyósítását, mert január 1-jétõl visszamentem dolgozni. December 9-én született az a döntés, hogy lehet munka mellett is igényelni a gyest, és ennek a lehetõségével szeretnénk élni - ez a családi kasszának segítség” – mondta a híradónak.

A gyed extra bevezetése az egyike a gyermekes családokat érintõ januári változásoknak. A szülõk a gyermek egyéves kora után akkor is megkapják a gyest vagy a gyedet, ha úgy döntenek, hogy visszamennek dolgozni.

A gyed mellett és a gyes mellett is a gyermek egyéves korától korlátlan idõtartamban lehet dolgozni, így akik már lemondták a támogatásokat, most újra igényelhetik, egyelõre még a legtöbben csak érdeklõdnek. A gyermekgondozási díjat, vagyis a gyedet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál kell kérni.

Bogdán Zsuzsanna, az OEP fõosztályvezetõje azt mondta: egy kérelmet kell benyújtani, a kérelem az OEP honlapján megtalálható. Mint mondta, nem kötelezõ ezen a felületen benyújtani a kérvényt, de szerencsés,  hogy késõbb ne kelljen hiányt pótolni. Hozzátette: ahhoz kell benyújtani a kérelmet, aki folyósította az ellátást. Ez lehet a munkáltató vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, gyes esetében pedig a Magyar Államkincstárhoz kell fordulni.

„A gyermekgondozási segély igénylését a kincstár honlapjáról letölthetõ nyomtatványon kell kitölteni, ehhez mellékelni kell a személyi igazolvány másolatát, az adóigazolás másolatát, és a három okmányt együtt kell benyújtani a kincstár megyei igazgatóságához” – mondta Dani Csaba, a Magyar Államkincstár fõosztályvezetõje.

A gyed extra része az is, hogy ha valaki a gyes és gyed folyósítása alatt ismét gyermeket vállal, akkor a juttatásokat mindkét gyermek után megkapja, ha 2014-ben születik a kisebbik gyerek.

Január 1-je óta már van diplomás gyed is, amellyel a felsõoktatásban vagy felsõfokú képzésben részt vevõk - korábbi munkaviszony nélkül is - kaphatnak egy évig gyedet, és járhat nekik gyes is a tanulmányaik alatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!