2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Emmi: fenntarthatóbbá vált a megváltozott munkaképességûeket ellátó rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-08 11:06:08
A fogyatékossággal élõk és megváltozott munkaképességûek ellátórendszere az átalakítás óta fenntarthatóbbá vált, és nõtt az érintettek foglalkoztatottsága is - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelõs államtitkársága.

Az államtitkárság Székely László ombudsman hétfõn közzétett vizsgálati jelentésére reagált, amely szerint nem volt kellõen elõkészített a megváltozott munkaképességû emberek állapotának felmérését végzõ, és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer 2012-ben megkezdett átalakítása. Azt írták: az elmúlt két évben az új kérelmekkel és a panaszos esetek másodfokú eljárásával együtt csaknem 350 ezer felülvizsgálat történt meg, ezek közül az ombudsman hét konkrét esetet kifogásolt.

A komplex minõsítés rendszerszintû átalakítása 2012-ben kezdõdött el - közölték, hozzátéve: ezután a minõsítés fõ szempontja az egészségkárosodás mértéke helyett a megmaradt munkaképesség lett. A minõsítéskor figyelembe veszik az egészségi állapot mellett az igénylõ szociális körülményeit és a lakóhelye szerinti munkaerõ-piaci helyzetet is.

Az államtitkárság az átalakítás egyértelmû sikerének tartja az új igénylések radikális csökkenését. Míg 2009-ben több mint 71 ezer, 2013-ban már csak 38 ezer volt az új igények alapján végzett vizsgálatok száma. Továbbá az elsõ fokon történt komplex minõsítéseket tekintve az elutasítási arány a 2009-es 35 százalékról 2013-ra 12 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy mostanra többségében valóban azok igénylik a rehabilitációs és rokkantsági ellátást, akik jogosultak arra - hangsúlyozták.

Jelezték, az átalakításra azért volt szükség, hogy egy egységes, átlátható rendszer jöjjön létre, és hogy azok a fogyatékossággal élõk és megváltozott munkaképességûek, akik képesek dolgozni, segély helyett munkabérbõl éljenek. Ezt a célt sikerült elérni, hiszen 2010-hez képest mostanra több mint 10 ezerrel nõtt a megváltozott munkaképességû emberek foglalkoztatottsága - közölték. A fogyatékossággal élõk és megváltozott munkaképességûek rehabilitációját és munkavállalását az Emmi évente 39 milliárd forinttal támogatja, emellett az Új Széchenyi Terv pályázatain további 21 milliárd forint jut erre a területre.

A másodfokon eljáró, egyben az elsõfokú eljárások szakmai felügyeletét is ellátó Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kedden úgy reagált az ombudsmani vizsgálatra közleményében, hogy nyilvántartásuk szerint a megváltozott munkaképességû emberek ellátásiigény-ügyeiben a valódi késedelmek aránya alig négyszázalékos volt. Megjegyezték: a határozathozatalt rendkívül lelassítja, hogy a kérelmezõk gyakran hiányos vagy érvénytelen igazolásokat nyújtanak be a jogosultság feltételeként meghatározott biztosítási jogviszonyokról.

Hozzáfûzték: egy jogszabály-módosítás várhatóan jelentõs mértékben felgyorsítja a biztosítási idõ igazolásának folyamatát. Az ellátási jogosultság megszerzéséhez eddig a kérelem benyújtását megelõzõ öt éven belül 1095 nap biztosításban töltött idõt kellett a kérelmezõnek igazolnia. Számos igénylõ azonban az elmúlt években nem tudott rendszeresen munkát vállalni, régebben viszont volt jogviszonya. A törvénymódosítás lehetõvé teszi, hogy januártól a rehabilitációs hatóságok az igénybejelentést megelõzõ tíz, illetve tizenöt éven belül is vizsgálják a biztosításban töltött idõt: az igénybejelentést megelõzõ tíz éven belül 2555, tizenöt éven belül pedig 3650 nap biztosításban töltött idõt kell igazolni a jogosultság megszerzéséhez - ismertették.

A hivatal az ombudsmani vizsgálatnak arra a megállapítására is reagált, amely szerint a 60 napos ügyintézési idõn túl kiadott határozatok nem tartalmaznak részletes információkat a késedelem okáról. Mint írták, intézkednek, hogy a döntések elhúzódásának okáról az érintettek a jövõben teljes körû tájékoztatást kapjanak.

MSZP: a kormányzat megalázó helyzetbe hozta a megváltozott munkaképességûeket

Az MSZP szerint az ombudsman jelentése alátámasztja a párt véleményét, hogy a kormányzat megalázó helyzetbe hozta a megváltozott munkaképességû embereket az ellátórendszer változásához kapcsolódó felülvizsgálati eljárásokkal. Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja ezt annak kapcsán közölte, hogy Székely László, az alapvetõ jogok biztosa azt állapította meg: a megváltozott munkaképességû emberek állapotának felmérését végzõ, és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer átalakítása nem volt kellõen elõkészített. Az ombudsman hivatala közölte: az eljárások jelentõs mértékû elhúzódása több tízezer, közöttük sok ezer fogyatékossággal élõ ember kiszolgáltatott helyzetét súlyosbította.

Korózs Lajos közleményében úgy fogalmazott: a rokkantakon akartak spórolni, és katasztrófát okoztak; nemcsak erkölcsileg, de szakmailag is elfogadhatatlan ez a pancserség. Hozzátette: követelik a kormánytól, hogy mutassa be az elõkészítés tervezett menetrendjét, és nevezze meg a felelõsöket.

Korózs Lajos szerint az MSZP világos megoldást ajánl a problémára: a véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetõvé tennék a nyugdíjvédelmet. Megszüntetnék az embertelen és orvosszakmailag is irritáló orvosi felülvizsgálatokat, illetve eljárásokat, és rokkantsági nyugdíjat biztosítanának annak, aki nem rehabilitálható és az elõírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!