2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Milliárdos program hátrányos helyzetûeket nevelõ iskolák együttmûködéséreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-09 11:16:59
Hátrányos helyzetû tanulókat különbözõ arányban nevelõ intézmények kapcsolatfelvételére 4,5 milliárd forintos programot indít a Emberi Erõforrások Minisztériuma, határon belüli és határon túli lehetõségekkel - jelentette be Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár és Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár szerdán Nyergesújfalun.

A már lezárult pályázatok elsõ fordulójában 165 intézmény legalább 7550 tanulóval vesz részt, közülük 3020 diák halmozottan hátrányos helyzetû. A programban még 1,4 milliárd forint található, ennek felhasználására az államtitkárság újranyitja a pályázatot - mondták el a politikusok a Szalézi - Irinyi Középiskolában tartott sajtótájékoztatón. A pályázat országhatáron belüli és határon túli, valamint Európai Unión belüli testvériskolai kapcsolatok felvételét támogatja.

Kovács Zoltán hozzátette, a pályázaton az ötödik évfolyamtól felfelé indulhattak a köznevelési intézmények. Országhatáron belüli kapcsolatok felvételére legalább 50 tanulót kellett bevonni, a hátrányos helyzetû tanulók intézményi arányának pedig meg kellett haladnia a 20 százalékot. A pályázat ezen részében 130 intézmény kapott támogatást, legalább 6500 tanuló bevonásával. Határon túli, illetve Európai Unión belüli események megvalósítására 35 iskola nyert el támogatást. Õk csaknem félmilliárd forintos támogatáshoz jutnak, 1050 tanuló részvételével. A programoknak mindkét pályázati részben 2105 nyaráig kell befejezõdniük.

Hoffmann Rózsa rámutatott, ebben a programban lehetõség nyílik arra, hogy a gyermekeknek ingergazdag fejlõdést biztosítsanak, belelássanak más családok mindennapjaiba, megtapasztalják, hogy másképpen is lehet élni, mint õk. Az államtitkár hozzátette: "az ellenkezõje igaz azoknak a híreszteléseknek, hogy a kormány pénzt von ki az oktatásügybõl. Ehhez meg kell nézni a költségvetés számait, és még hozzájönnek ezek a programok".

Nyergesújfalun 1919-ben épült az elsõ magyar szalézi iskola, a rend az államosítást követõen 2001-ben kapta vissza az épületet. A gimnáziumba 400 diák jár, az oktatás mellett nagy hangsúlyt helyeznek a diákok erkölcsiségre nevelésére, szociális érzékenységük fejlesztésére - mondta el az MTI-nek Lux Ambrus igazgató.

A szalézi rend alapítója, Don Bosco 19. századi pap volt, aki utcagyerekeket gyûjtött maga köré. Elvei szerint a felnõtteknek megelõzõ neveléssel kell úgy formálniuk a gyermekeket, hogy jót tegyenek - tette hozzá az igazgató. A nyergesújfalui gimnázium a szintén a szalézi rend által mûködtetett kazincbarcikai szakiskolával tart kapcsolatot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!