2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Papírhulladékból készítenek tüzelõanyagot megváltozott munkaképességû dolgozók PécsenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-10 17:29:00
Megváltozott munkaképességû dolgozók segítségével készítenek tüzelõanyagot papírhulladékból az ERFO Nonprofit Kft. pécsi telephelyén egy új fejlesztésnek köszönhetõen.

Megváltozott munkaképességû dolgozók segítségével készítenek tüzelõanyagot papírhulladékból az ERFO Nonprofit Kft. pécsi telephelyén egy új fejlesztésnek köszönhetõen - derült ki a társaság csütörtöki, üzemlátogatással egybekötött sajtótájékoztatóján.

A napokban helyezték üzembe a budapesti székhelyû ERFO Nonoprofit Kft. pécsi telephelyén azt a brikettáló gépet, amellyel a vállalatnál, valamint a városi környezetben keletkezõ papírhulladékot jó minõségû, környezetbarát tüzelõanyaggá lehet alakítani. Szabó Ferenc, az ERFO régióvezetõje elmondta, a 25 millió forintos uniós forrásból megvalósuló beruházás megváltozott munkaképességû dolgozóknak teremt új munkahelyeket, és hozzájárul, hogy segítségével átképzések valósulhassanak meg a vállalatnál.

A szerdai eseményen jelen volt Bernáth Ildikó, a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatását elõsegítõ projekteket támogató Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke is. Beszámolt arról, hogy az ERFO Nonprofit Kft. is részese annak az uniós projektnek, amellyel háromezer megváltozott munkaképességû alkalmazott képzését kezdhette meg tavaly májusban három, állami tulajdonban lévõ, úgynevezett védett foglalkoztató, a Kézmû, a Fõkefe és az Erfo Nonprofit Kft.

Hozzátette: az Új Széchenyi Terv keretében 2014 májusáig tartó, 4,9 milliárd forint összköltségû program a három cég vidéki telephelyeit érinti. Az ERFO telephelyein a közel 1700 dolgozóból 900 vesz részt a támogatott alapvetõ kompetenciaképzéseken és szakmai képzéseken, átképzéseken.

Hangsúlyozta: a dolgozók számára ingyenes képzések célja, hogy lehetõvé tegyék a nyílt munkaerõ-piaci alkalmazást, valamint a megmaradt egészségi állapot felmérését és az ezzel kapcsolatos fejlesztést.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a most futó projektbõl is látszik, miként segít a kormány a legrászorultabb társadalmi csoportoknak. Emlékeztetett rá: az elmúlt idõszakban bõvültek a kismamák foglakoztatásának lehetõségei, a fogyatékkal élõk könnyebben vállalhatnak munkát mint korábban, a szociálisan rászorulók pedig a közmunka segítségével nagyobb eséllyel kerülhetnek vissza a munka világába.

Kõvári János, Pécs fideszes országgyûlési képviselõje hangsúlyozta, hogy az ERFO Nonprofit Kft. tevékenységének egy jelentõs része a fenntarthatóság szempontjából is fontos, hiszen a pécsi telephelyen üzembe helyezett új gép segítségével papírhulladék hasznosul tüzelõanyagként. Emlékeztetett rá: a baranyai megyeszékhelyen már elindult egy másik beruházás, amely hasonlóan fontos a környezet szempontjából, ugyanis a városban keletkezõ szennyvízbõl egy bioüzem õsztõl villamos energiát állít majd elõ.

A budapesti székhelyû, teljes egészében állami tulajdonú, 26 telephelyen közel 1700 embernek munkát biztosító ERFO Nonprofit Kft. 2012-ben 1,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 341 millió forint veszteséggel zárt a nyilvános cégadatok szerint; 2011-ben 1,46 milliárd forint árbevétel mellett 250 millió forint volt a vesztesége.

A társaság a Pécsen és a megyeszékhely környékén két papíripari üzemében egészségügyi papírtermékeket, öt varrodában ruházati termékeket, mûanyagipari üzemében szemeteszsákokat, tasakokat, takarófóliákat gyárt, vegyes üzemeiben pedig csomagolóipari tevékenységet folytat 886, több mint 90 százalékban megváltozott munkaképességû dolgozójával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!