2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Figyelem! Új szabályok a telekadóra 2014-tõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-11 09:27:09
2014. január 1-jétõl több ponton változtak a telekadóra vonatkozó szabályok - írja az Adózóna.

Kertje, szõlõje, halastava, erdõje, vagy telkes családi háza van? Kell-e telekadót fizetnie, mely területek mentesek e kötelezettségek alól? 2014. január 1-jétõl több ponton változtak a szabályok.

Telekadó-kötelezettség kizárólag akkor keletkezhet, ha a telek fekvése szerinti önkormányzat az illetékességi területén bevezeti a telekadót. Azt, hogy ez a jogalkotási aktus megtörtént-e, megtudható az érintett önkormányzat honlapjáról vagy a Magyar Államkincstár által üzemeltetett, valamennyi magyarországi település adószabályairól átfogó képet adó honlapról http://hakka.allamkincstar.gov.hu/. E honlapokon megtalálható az adónak az adott településen alkalmazott mértéke is, amely 2014-ben négyzetméterenként legfeljebb 331,1 forint lehet.

A telekadó kivetéses adónem, ami azt jelenti, hogy az adót a telek fekvése szerinti önkormányzat állapítja meg (számítja ki) és közli határozatban a fizetésre kötelezett adóalannyal. Ugyanakkor az adóalanynak, a bevallás benyújtására kötelezettnek is van feladata, mégpedig az, hogy a naptári év (adóév) 15. napjáig bejelentést tegyen (bevallást nyújtson be):
- a telek jellemzõ, az adóhatóság adó-megállapításához szükséges adatairól (a telek területérõl, az adó hatálya alá nem tartozó terület-nagyságról),
- a különféle (törvényi vagy önkormányzati rendeleten alapuló) adómentes területrészek nagyságáról,
- az elõzõ naptári évben bekövetkezett változásokról (például telek vásárlása, alapterületének változása, a telken épület létesítése).

Az önkormányzat azonban rendeletben rendelkezhet arról is, hogy nem kell bevallást benyújtani a telekadóról annak a magánszemély adóalanynak, akit adófizetési kötelezettség – a telek teljes területének mentessége okán – nem terhel.

Melyik telek adóköteles?

Sokan – a telek köznyelvi jelentésébõl kiindulva – úgy vélik, hogy a telekadó csak a belterületen lévõ, teljesen üres, építési telket terheli. A közvélekedéssel szemben azonban egyfelõl a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 17. §-a nem szûkíti le a belterületen fekvõ telekre a telekadó tárgyi hatályát. Másfelõl pedig a Htv. 52. §-ának 16. pontjának felvezetõ mondata – összefüggésben a Htv. 11. § (2) bekezdésével – kizárólag a telek épülettel és épületrésszel beépített földterületét, tehát nem az épületet tartalmazó telek egészét vonja ki az adó hatókörébõl.

Látható, hogy a telekadó-kötelezettség kapcsán különös jelentõsége van – a Htv. 52. § 5. pontjában értelmezett – az épület fogalmának. Érdemes ezért e fogalmat külön áttekinteni. A Htv. az épület fogalmát az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Éptv.) szerinti – az épületet és az úgynevezett mûtárgyat magában foglaló – építmény fogalmából kiindulva vezeti le. Fontos összefüggés ugyanakkor, hogy az Éptv. szerinti építmény-fogalom hangsúlyozottan nem azonos a Htv. által használt építmény-fogalommal. A Htv. alkalmazásában – annak 11. §-ának (2) bekezdése szerint – építmény alatt az épület és az épületrész összefoglaló elnevezését kell érteni.

A Htv. szerinti épület az Éptv. szerinti olyan építmény vagy annak azon része, amely a környezõ külsõ tértõl szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot és ezzel az állandó vagy idõszakos tartózkodás, illetve használat feltételeit biztosítja, ideértve az olyan önálló létesítményt is, amely részben vagy teljes belmagasságával a környezõ csatlakozó terepszint alatt van. Épület tehát többek között a lakóépület, a családi ház, az irodaépület, bolt, raktár, gépjármûtároló, de ide értendõ a gyár-, és üzemépület is. A Htv. szerint épületnek nem minõsülõ Éptv. szerinti építmények a mûtárgyak: így például az utak, hidak, járdák, egyéb betonozott területek, csõvezetékek, tartályok, silók, fedett, oldalfallal nem körülvett tárolók vagy gépkocsi-beállók.

Mindezek alapján adóköteles:

- minden olyan, önálló helyrajzi számon nyilvántartott telek (a telek egésze), amely
o teljesen üres (azon felépítmény, azaz épület, épületrész vagy mûtárgy nem áll), avagy
o csak épületnek, épületrésznek nem minõsülõ Éptv. szerinti építményt, azaz mûtárgyat tartalmaz (például utat),
- az épülettel, épületrésszel részben beépített telek azon része (területe), amelyet épület, épületrész nem fed le (például az a telek, amelyen családi ház, ikerház, sorház áll, vagy amelyen társasházként nyilvántartásba vett lakóépületet emeltek), ide értve a teleknek azt a területrészét is, amelyen mûtárgyat létesítettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!