2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Magyarországon van az ír gázolóForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-14 09:30:17
Hétfõ este 18:30-kor egy olvasónk jelentette nekünk, hogy a dublini járattal megérkezett Budapestre Francis Ciarán Tobin. Az üggyel kapcsolatban Navracsics Tibor is sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: Tobin ezennel megkezdi börtönbüntetését, ami azonban pár napig fog tartani, mivel a márciusban megkötött egyezség alapján ha a férfi kéri a börtönbüntetés Írországba való áthelyezését, akkor ennek útjába a magyar hatóságok nem fognak akadályt gördíteni.

Így Navracsics szerint is valószínû, hogy már pénteken megindul az erre vonatkozó eljárás, és Tobin január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését. Az eljárás folyamatát is ismertette a miniszter: Ha Tobin beadja az erre vonatkozó kérelmét, õ már kedden elbírálja, majd a KIM átadja a kérelmet Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek és az ír legfelsõbb bíróságnak is hozzá kell járulnia Tobin átvételéhez.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a két elhunyt gyerek édesapja azt mondta: Tobin fõ büntetése az volt, hogy éveken keresztül nem tudott megszabadulni ettõl az ügytõl. A férfi azonban most végre lezárhatja életének ezt a hosszú, nehéz idõszakát.

A leányfalui gázoló egy tavalyi értesülés szerint Szombathelyen fog ülni, ahol biztosítani tudják számára a különleges védelmet. Navracsics Tibor elmondta, hogy Tobin büntetési feltételei két ponton térnek majd el a szokásos fogvatartástól: Az egyik ilyen a láthatási szabály, Tobinnal ugyanis együtt érkezett Magyarországra a felesége, akinek engedélyezték, hogy naponta 40 percig találkozhasson férjével. A másik pedig, hogy Tobin különcellát kapott, vagyis egyedül tölti büntetését.

 

Az ír férfi 2000-ben Leányfalun gázolt halálra két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében õrizetbe vételre jelentkezett
.
Francis Ciarán Tobin

Dublinban, de az ír legfelsõbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

A jogi vitában Írország sokáig azzal indokolta a szabadlábra helyezést, hogy Francis Ciarán Tobin büntetése nem hajtható végre az ír büntetés-végrehajtási intézetekben, mert nem csatlakoztak egy ezzel összefüggõ uniós kerethatározathoz.

Viviane Reding uniós biztos levelére hivatkozva Navracsics szeptemberben bejelentette, hogy ez a védekezés nem áll meg. Hosszas huzavona után március végén jelentette be Navracsics, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, ha Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. Navracsics megígérte, hogy ha Tobin elkezdi letölteni a büntetését Magyarországon, a lehetõ leghamarabb elbírálják a kérelmét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!