2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az õszi választásra is szól a nemzetiségi névjegyzékbe vételForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-14 16:12:15
Nemcsak a tavaszi országgyûlési, hanem az õszi nemzetiségi önkormányzati választásokra is kérhetik regisztrációjukat azok, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nemrég kipostázott nyomtatványait kitöltik. E nyomtatványon lehet letiltani a kampánycélú adatkezelést, valamint kérni akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is.

A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételrõl szól. Ezen a nyomtatványon csak egy külön választható lehetõség (egy jelölõnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyûlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében.

A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet késõbb is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésõbb az adott választás elõtt 16 nappal nyújthatja be kérelmét.

A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Az NVI nyomtatványain nemcsak a nemzetiségi névjegyzékbe vételrõl lehet nyilatkozni, hanem arról is, ha valaki meg akarja tiltani személyes adatainak kampánycélú kiadását, valamint arról is, ha valaki - fogyatékossággal élõként - segítséget kér választójoga gyakorlásához. Így például a vakok és a gyengén látók Braille-írással készült értesítõt, szavazósablont kérhetnek, a mozgásukban korlátozottak pedig akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását.

Az NVI január elsõ napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el nyomtatványait; a kitöltött nyilatkozatokat nem az NVI-hez, hanem a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzõjéhez) lehet visszajuttatni.

A nyilatkozat fénymásolható is, és a www.valasztas.hu vagy www.magyarorszag.hu oldalakon online is kitölthetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!