2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Országos felvilágosító programok a méhnyakrákrólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-15 17:40:41
A méhnyakrák megelõzésének lehetõségeire hívja fel a figyelmet országszerte hat helyszínen a Mályvavirág Alapítvány január 19. és 25. között.

Az Európai Méhnyakrák Megelõzési Héten többek között elõadásokkal, szakmai kiállításokkal és egyéb színes programokkal várják az érdeklõdõket. Hat magyarországi helyszínen - budapesti Corvin Plaza, veszprémi Balaton Plaza, Debrecen Plaza, Miskolc Plaza, Szeged Plaza, békéscsabai Csaba Center - óriás raklapmûvet állítanak ki a nõgyógyászati rákszûrés fontosságát hangsúlyozva - közölték a szervezõk szerdán az MTI-vel.

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelõzési Hetet. A nemzetközi kezdeményezés legfõbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védõoltással és rendszeres szûréssel megelõzhetõ.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nõk körében: mintegy 30 ezer nõ veszti életét a súlyos betegségben évente, illetve minden esztendõben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon tavaly csaknem 400 nõ halt meg a betegségben. A lakosság védõoltási és szûrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szûréseken a behívott nõk kis százaléka vesz részt évente.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!