2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egy jó hír, egy rossz hír a nyugdíjasoknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-16 16:30:12
A jó hír: a korábban meghirdetetthez 54-hez képest 60 fürdõben vehetik igénybe a nyugdíjasok az az Erzsébet-program fürdõjegy programját.

A rossz hír: a keret napok alatt elfogyott, így csak az a 15 ezer nyugdíjas válogathat a 60 fürdõ olcsó belépõjegyei közül, aki már pályázott.  Néhány hete számoltunk be arról, hogy kiírták az Erzsébet-program jövõ évi pályázatait: a 2014-ben harmadik évébe lépõ programra 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány. A most kiírt 62 pályázat kétszerese az elsõ évben meghirdetettnek; 50 tematikus tábor, 6 általános pályázat is lesz, és újdonságként fürdõjegy pályázat is indul, amely kifejezetten nyugdíjasoknak szól. A program lényege, hogy a nyugdíjasok 2 500 forint befizetésével akár 25 alkalmas belépõt kaphatnak.

A pályázattal elnyerhetõ támogatást a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gyógyfürdõkbe szóló belépõjegyek formájában nyújtja - derül ki a pályázati felhívásból. Jelentkezni az öregségi nyugellátásban részesülõ, 60. életévét betöltött személyeknek lehet, akinek rendszeres havi teljes összegû ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot, valamint további adóköteles jövedelemmel nem rendelkeznek.

A rendszer mûködésének lényege, hogy a nyugdíjas (aki megfelel a feltételeknek) pályáz, és ha nyer, akkor 2 500 forint befizetésével 10-25 alkalmas fürdõbelépõt kap a meghatározott fürdõkbe, Kecskeméttõl Harkányig, Gyulától Miskolctapolcáig. Az elnyert támogatás legkésõbb 2014. december 31-ig vehetõ igénybe, a határidõ meghosszabbítására nincs lehetõség. Fontos tudni, hogy a támogatás nem fedezi a fürdõbe utazás költségeit, és nem is használható fel az útiköltség megtérítésére.

Mindez már a múlté

A fürdõjegy pályázattal kapcsolatban tegnap egy jó és egy rossz hír is napvilágot látott. Egyrészt növelték a résztvevõ fürdõk számát, így 60 intézménybe pályázhatnak a nyugdíjasok. Pontosabban csak pályázhattak, hiszen - mint az a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közleményébõl kiderül - a 15 ezer pályázóra kiírt keret szerdán betelt, így elvileg már nincs értelme pályázni.

Érdekes, hogy pont szerdán, azaz a pályázati keret elfogyásának napján nyitott információs központot a kedvezményes fürdõbelépõk igénylésének segítésére Debrecen belvárosában a helyi önkormányzat és a Debreceni Gyógyfürdõ Kft. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a központ megnyitóján elmondta: az információs központ azoknak a nyugdíjasoknak nyújt segítséget, akik az Erzsébet-programban meghirdetett pályázattal elnyerhetõ fürdõbelépõket szeretnének igényelni.

Az információs központ a pályázatok beadásának utolsó napjáig, február 15-ig tart nyitva és várja az érdeklõdõ nyugdíjasokat - egyelõre azonban kérdéses, pontosan mivel is foglalkoznak majd a hátralévõ egy hónapban.

Debrecen önkormányzata és a Debreceni Gyógyfürdõ Kft. úgy döntött, hogy lehetõséget biztosít azoknak az idõseknek, akik az eredeti pályázat keretében már nem tudtak fürdõbelépõt igényelni. A városi önkormányzata által biztosított keretösszeg erejéig - de legkésõbb 2014. január 31-ig - Debrecenben továbbra is lehet pályázni a kedvezményes fürdõbelépõkre - tájékoztatott az önkormányzat.

A kedvezményes belépõkhöz pályázat útján juthatnak hozzá a debreceni állandó lakhellyel rendelkezõ nyugdíjasok. A 10 alkalomra szóló, kizárólag a debreceni Aquticum Termálfürdõben, 2500 forint önrész befizetése mellett felhasználható fürdõbelépõkre személyesen kell pályázatot beadni. Ezért folytatja munkáját a tegnap megnyitott pályázati iroda.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!