2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Paksi erõmû - Orosz pénzügyminiszter: Moszkva régóta tárgyal Magyarországgal a hitelrõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-16 17:23:57
Régóta folynak a tárgyalások Oroszország és Magyarország között a paksi erõmû két új reaktorblokkjának megépítésére nyújtandó orosz hitelrõl - közölte szerdán Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.

Megerõsítette, hogy a Magyarországnak nyújtandó hitel feltételeirõl még folynak a tárgyalások. Azt reméli, hogy az év elsõ felében meghozzák a végsõ döntést. A szaktárca vezetõje azt mondta, hogy Oroszország 9-10 milliárd eurós (mintegy 2,7-3 ezer milliárd forint) összegû hitelt tud nyújtani Magyarországnak. A hitelt tíz év alatt lehet lehívni, a törlesztési idõ pedig 21 év.

Az orosz pénzügyminiszter elismerte, hogy az orosz állami költségvetésnek jelenleg nincs 10 milliárd eurója a hitelre. "Mivel azonban minden évben keletkeznek bizonyos hitelkeret-maradványok, ezek átcsoportosításával megoldható a dolog, még akár 2014-tõl kezdve is". A hitel elõnyös Oroszországnak, mivel az megrendelésekkel látja el az orosz vállalatokat, amelyek kiszolgálják az erõmûvet. Hozzátette, hogy elõnyös ez a hitelezés, tekintetbe véve az adott futamidõre vonatkozó várható hitelköltségeket.

Moszkvában kedden Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttmûködésrõl született megállapodást, ennek keretében két paksi erõmûblokk megépítésérõl is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!