2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Nagyon fontos leveleket postáz a NAVForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-16 18:00:30
Már postázza a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványokat. Fontos határidõk is közelednek, sõt, az egyik nyilatkozat kitöltéséhez már csak két hetünk van.

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését - tájékoztatott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). A NAV ebben az évben is elkészíti a bevallást azoknak, akik ezt igénylik.

A NAV - saját bevallása szerint - az adózói szokásokat figyelembe véve állította össze az szja-egységcsomagokat, így a csomag csak azt tartalmazza, amire az adózónak szüksége van bevallási kötelezettsége teljesítéséhez. A nyolcféle csomagból az egyik elektronikus formátumú, és azok ügyfélkapus tárhelyére érkezik, akik az elõzõ évben elektronikus úton nyújtották be bevallásukat.

Már csak 2 hét a fontos határidõig!

A bevallással kapcsolatos teendõk elsõ határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerûsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetõségérõl. Az egyszerûsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthetõ a NAV honlapjáról.

A januári és februári határidõkhöz kapcsolódó nyilatkozatok:

• 13NY29 jelû nyilatkozat a személyi jövedelemadó munkáltató által történõ megállapításához,

• 1353NY jelû nyilatkozat az adóhivatal által készítendõ egyszerûsített bevalláshoz.

Az Szja-bevallással kapcsolatos határidõk

január 31. nyilatkozat benyújtása a munkáltatói adó-megállapításról

február 17. nyilatkozat az egyszerûsített bevallás kérésérõl (választható)

február 25. egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett õstermelõk és magányszemélyek, valamint evás egyéni vállalkozók szja-bevallása

május 20. magánszemélyek szja bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése

Így adózunk 2014-ben

Az adótörvények módosításáról szóló, november 18-án elfogadott javaslatcsomag számos fontos változást jelent. A lakosságot valószínûleg legszélesebb körben és legnagyobb mértékben közvetlenül érintõ lépés a családi adókedvezmény járulékokra való kiterjesztése. Ennek lényege, hogy azok, akik a családi adókedvezményt nem tudták a 16 százalékos személyi jövedelemadójukból teljes mértékben érvényesíteni, 2014-tõl a 7 százalékos egészségügyi és 10 százalékos nyugdíjjárulékból is megtehetik ezt. Értelemszerûen növekedni fog nettó jövedelmük azoknak, akiknek eddig maradt fenn a kedvezménybõl ilyen rész. Azoknál lesz a legnagyobb emelkedés, akik három- vagy több gyermeket nevelnek, bruttó jövedelmük pedig 300 ezer forint vagy ez alatti. Három gyerekkel és 300 ezer forint jövedelemnél például 51 ezer forint lehet a nettó keresetnövekmény.

Az egy- vagy kétgyerekeseknél csak a kis jövedelmû, inkább egykeresõs családokban hozhat pluszt. Pontosabban: egy gyermeket nevelõknél havi bruttó 62 500 forint jövedelem alatt, két gyermeket nevelõknél pedig 125 ezer forint alatt. Ha két keresõ van a családban, és megosztják a kedvezményt, akkor valószínûleg náluk nem marad fenn olyan kedvezményrész, amit érvényesíthetnének a járulékból, így náluk többletkedvezmény nem várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!