2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Enyhe tél - VM: többségében jó állapotban vannak az õszi vetésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-17 11:07:46
Címkék: Bihari hírek
A szokatlanul meleg idõjárás ellenére is jó állapotban vannak az õszi vetések, például az õszi kalászos-gabonák és az õszi káposztarepce - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca tájékoztatása szerint az õszi vetések többségében jó állapotban, kellõen megerõsödve mentek a télbe. Ezt a december elején elvégzett állapotminõsítés is alátámasztotta. Eddig a növények jól teleltek, erõteljes növekedésûek, jelenleg jó állapotban vannak. Egyes területeken azonban a téli csapadékhiány jelei már mutatkoznak.

A kertészeti kultúrák esetében továbbra is változatlanul fennáll azonban annak a veszélye, hogy a jelenlegi mélynyugalmi idõszak idõ elõtt megszakadhat. Amennyiben hótakaró nélküli, hosszantartó komoly fagyok jönnek, megbecsülhetetlen károkat okozhatnak az álló kultúrákban, a szõlõ-, és gyümölcsültetvényekben.

Mind a szántóföldi, mind pedig a kertészeti kultúrák esetében számolni kell azzal, hogy a szokatlanul enyhe idõjárás következtében jelentõsen megnõhet a kórokozók és kártevõk áttelelésének, felszaporodásának veszélye. Ez a késõbbiek során fokozott kockázati tényezõt jelenthetnek. Ezért a kártevõk elleni védekezésre is fel kell készülniük a gazdáknak.

Január harmadik hetében is tovább tart az országszerte szokatlan enyhe szinte tavasziassá vált idõjárás. A hajnali órákban csak ritkán csökkent fagypont alá a hõmérséklet, a napi maximum pedig egyes helyeken több esetben is 10-15 Celsius-fok között alakult. Az elmúlt 30 napban eddig lehullott csapadék mennyisége mintegy 1-24 milliméter, az országos pedig a sokéves átlag alatt maradt, mintegy 50 milliméter körül alakult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!