2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Milyen legyen a házi disznóvágás?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-17 11:49:46
Hódít a disznóvágó-turizmus, a házi disznóvágás is reneszánszát éli. Fontos azonban tudni, hogyan álljunk neki a böllérkedésnek, és mire figyeljünk?

Mennyibe kerül egy disznóvágás? Mennyiért darabolja fel szakszerûen egy böllér a kívánt formára és darabra. Manapság – a megfelelõ elõkészítés után és némi szakmai segítséggel – akár már otthon is feldolgozhatunk egy egész sertést a család nagy nagy örömére. De mire figyeljünk, és mennyibe kerül a privát böllérkedés?

Elõkészítés

Mielõtt belevágunk a húsfeldolgozásba, érdemes felülvizsgálni otthonunk raktározásra alkalmas részeit: el tudjuk-e rakni a fagyasztórekeszekbe azt a mennyiséget, ami hûtést igényel, és van-e elég hely a kamrában/spájzban a kolbásznak/sonkának/szalonnának. A következõ lépésben érdemes átgondolni, mit is szeretnénk: egy egész napos család/csapat összekovácsoló buli keretében történõ húsfeldolgozást vagy minél hamarabb befejezett húsfeldolgozást.

Hentes nélkül soha

Mindkét esetben érdemes szakmai segítséget kérni, hiszen a húsdarabolást elég egyszer elrontani, az alapanyag pedig drága mulatság. A megfinanszírozott hentes szakszerûen és precízen dolgozza fel az igényeink szerint a húst, szeleteli a csontos részeket, formáz, vagy éppen darál. Ha kolbászban és hurkában is gondolkodunk, akkor be kell szerezni a megfelelõ mennyiségû fûszereket (érdemes egyeztetni a hentessel ) és a töltéshez belet.

Egy átlagos röfire – 100-120 kg – 5 kilónyi rizst, 2 kilónyi fûszert, 2 kiló vörös- és fél kiló fokhagymát kell számolnunk. A húsokhoz készítsük elõ a csomagolóanyagot, a fagyasztóba szánt húsokhoz érdemes nejlonszatyorban – az esetleges szállításnál mûanyag rekeszekben – gondolkodni.

Füstöljünk sonkát!


Egyes vélemények szerint kár vele veszõdni, de – ismerve a bolti árakat – mindenképpen érdemes házilag sonkát készíteni. Az elõre bekevert sonkapác – például: Herbária – legalább annyira mûködik, mint a házilag összerakott sóalapú pácok, a bepácolást követõ egy hét múlva már remek füstölt sonkánk lehet. A füstölést a legtöbb helyen (ha nem otthon bontunk) meg tudják oldani, egyeztessen hentesével, böllérével!

Csapatépítés, összetartás

Miért éri meg a fáradságot? – kérdezhetik sokan. A disznóvágás remek csapat- és család-összekovácsoló szabadidõs program is lehet, amire a vidéki turizmus egyik ágát is sikeresen ráformázták. Hosszú hétvégés „ott alvós” programként is elérhetõ, bár így kevésbé gazdaságos (átlag fejenként 25-30 ezer forint két éjszaka, disznótoros menüsorral, pálinkával, és a húst nem hozhatjuk el).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!