2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Január végéig dönteni kell a termékdíj fizetés keletkezésének idõpontjárólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-17 11:56:36
Január 31-ig kell eldönteni, hogy a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség keletkezésének idõpontját az adóköteles termék értékesítésének (felhasználásának) vagy készletre vételének idõpontjához kötik a cégek; érdemes számolni, mert az utóbbi változat ugyan elõrehozza a fizetési kötelezettséget, de csökkenti az iparûzésiadó-alapot és a kapcsolódó adminisztrációs terheket - hívja fel az érintettek figyelmét a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere szerint sok esetben - például jelentõs raktárkészletnél - nehéz meghatározni, hogy a termékdíj-köteles terméket pontosan mikor használják fel, azaz mikor keletkezik a termékdíj fizetési kötelezettség. Ennek nyomon követése gondot jelenthet, arról nem is beszélve, hogy az ehhez szükséges nyilvántartási és adminisztrációs terhek jelentõsen megnehezíthetik a vállalkozások dolgát. Ilyen esetekben célszerû lehet a készletre vétel idõpontját választani.

Ráadásul, ha a termékdíj fizetési kötelezettséget a készletre vétel alapján kell megállapítani, akkor a termékdíj összege bekerül a termék bekerülési értékébe is. Ez pedig így majd az elábé (eladott áruk beszerzési értéke) részeként levonhatóvá válik az iparûzési adó alapjából.

Az idén - a tavalyi január 15-ei idõponttól eltérõen - január 31-ig lehet bejelenteni a kötelezettség keletkezési idõpontjára vonatkozó választást. Nyári Zsolt szerint érdemes odafigyelni, mert ez a határidõ jogvesztõ, és az adott naptári évben nem lehet eltérni tõle. Ha azonban valaki korábban a készletre vétel idõpontját választotta, nem kell megismételni a bejelentést, az tovább él az általános szabályok alkalmazására való visszatérésig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!