2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ne hívj szerelõt: dugulás-elhárítás házilagForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-17 12:17:16
A következõ házi megoldásokat megelõzésként is használhatod, de segítenek akkor is, ha már egyáltalán nem megy le a víz a kádban vagy a mosdókagylóban

A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok vagy éppen a kávézacc, a fürdõszobában a hajszálak, a szappandarabkák, a tusfürdõ, vízkõ és sampon okozta lerakódások a felelõsek a lefolyók eldugulásáért. A dugulással ráadásul akkor is szembe kell nézned idõnként, ha szûrõt használsz a kádban vagy a mosdókagylóban: az ugyanis csak a nagyobb ételmaradékok vagy a hajszálak ellen véd, a sampon vagy a vízkõ ellen nem. A lefolyócsöveket érdemes idõnként kitisztítanod, hogy a lerakódásokat eltávolítsd, és ezzel megelõzd a teljes dugulást.

Megelõzés szódabikarbónával

A szódabikarbóna rendkívül hasznos szer: használhatod többek között vízkõ ellen és a ruhák fehérítésére is. Emellett a lefolyócsövek karbantartásánál is nagyon hasznos, sõt, kisebb dugulások elhárításában is segít. Ha például csak nagyon lassan csordogál le a víz a mosogató- vagy a mosdókagylóban, akkor elsõként a szódabikarbónával próbálkozz.

Öt evõkanálnyit keverj el két liter vízben. A keveréket forrald fel, és azonnal öntsd a lefolyóba - lehetõleg közvetlenül, ezért várd meg, hogy lefolyjon a benne lévõ víz. Ez általában feloldja a lefolyócsõben lévõ lerakódásokat. Érdemes havonta egyszer akkor is elvégezned ezt a mûveletet, ha a lefolyóknak látszólag semmi bajuk.

Ecet-szódabirkabóna páros

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntetheted vele - arról nem is beszélve, hogy a pénztárcád mellett ezen szerekkel a csõvezetéket is kímélheted. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében egy tölcsér segítségével önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, alaposan öblítsd át forró vízzel a lefolyót. Ezután várj öt percet, majd engedj rá bõségesen hideg vizet.

Segít a sütõpor is

Ha éppen nincs otthon szódabikarbóna, a sütõpor is segít. Ebbõl azonban kétszer annyit használj, tehát egy egész pohárral szórj a lefolyóba, mielõtt beleöntenéd az ecetet.

Egyszerû konyhasó

A szódabikarbóna mellett a só is kiváló partnere az ecetnek, ha dugulás elhárításáról van szó. A sóból is félpohárnyit önts a lefolyóba, forró ecetbõl viszont kétpohárnyit. Ezután öblítsd le forró, majd hideg vízzel.
Makacsabb dugulás esetén a só és az ecet mellett szódabikarbónát is használj - ilyen a kádban a samponlerakódások és a haj okozta dugulás. Ám ezt is könnyen elháríthatod, ha egy pohár sót összekeversz egy pohár szódabikarbónával, majd hozzáöntesz fél pohár ecetet. Öntsd az oldatot a lefolyóba, várj tíz percet, majd öblítsd le két liter forrásban lévõ vízzel. Végül addig engedd a csapból a forró vizet, amíg az akadálytalanul le nem folyik.

Trisó makacs lerakódások ellen

A háztartási boltokban kapható trisó a mosógép élettartamának meghosszabbítására is jó, de a makacs dugulást is feloldja. Önts egy egész flakonnyit a lefolyóba, hagyd állni egy éjszakán át, majd reggel öblítsd le egy edény forró vízzel.

Duguláselhárítás bóraxszal

A bórax hasznos szer, hiszen könnyedén eltávolíthatod vele a penészt a szövetekbõl vagy a makacs foltokat a szõnyegbõl. Ráadásul a WC tisztán tartásához és a dugulás elhárításához is használhatod. Hatékony szer, ugyanakkor kíméletesebb, mint az üzletekben kapható lefolyótisztító szerek. A bóraxot a következõképpen használd: egy tölcsért tegyél a lefolyóba, azon keresztül juttass bele fél pohár bóraxot, majd juttass utána két pohár, még forrásban lévõ vizet. 15 percig hagyd dolgozni a keveréket, majd öblítsd le forró vízzel. Ha szükséges, ismételd meg a mûveletet - másodszorra garantáltan tiszta lesz a lefolyó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!