2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elhunyt az egyik legnagyobb legendaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-31 16:23:27

Elhunyt a brit labdarúgás egyik legnagyobb legendája, Sir Bobby Robson

 

Hosszantartó betegség után pénteken reggel elhunyt az angol labdarúgás egyik legnagyobb legendája, a Newcastle United és az angol válogatott korábbi edzõje, Sir Bobby Robson. A kiváló szakember évek óta küzdött a rákkal, végül pénteken, 76 éves korában veszítette el a harcot.

 

Sir Bobby Robson halálát családja jelentette be, akik szerint békésen távozott az élõk sorából durhami otthonában, családtagjai körében. A család a temetésrõl késõbb intézkedik, de a szertartás nem lesz nyilvános, azon csak a közvetlen rokonok, illetve barátok és kollégák vehetnek részt.

 

Robson már gyerekkorában megszerette a labdarúgást, a 40-es években minden hétvégén testvérével és édasapjával utazott el a 35 kilométerre lévõ Newcastle-be szurkolni. Õ volt az elsõ focista, aki reklámbevételt kapott a labdarúgás történetében. Robson arcképét egy cigaretta-csomagolásra nyomtatták rá.

 

Utolsó, és egyben egyik kedvenc klubjánál, a Newcastle United-nál gyászszünetet rendeltek el a pénteki edzésen, a csapat stadionját pedig megnyitották a szurkolók elõtt, hogy leróhassák tiszteletüket az angol foci egyik legnagyobb alakja elõtt.

 

Sir Bobby Robson 1933. február 18-án született Durham megyében. 17 évesen igazolt a londoni Fulham-hez, ahol elsõ évei alatt összesen 152 mérkõzésen lépett pályára és 68 gólt lõtt. 1956-ban a West Bromwich Albionhoz szerzõdött, itt több mint 200 meccsen szerepelt és 56 gólt lõtt. 1962-ben aztán visszatért a Fulham-hez és még 192 meccset játszott a csapatnál. 1958-ban tagja volt a világbajnokságon szereplõ angol válogatottnak.

 

1968-ban kezdte meg edzõi pályafutását, amely során dolgozott a Fulham, az Ipswich, a PSV Eindhoven, a Porto, a Barcelona, a Sporting Lisszabon és a Newcastle United csapatánál is. 1982-tõl 1990-ig az angol válogatottat is irányította, a háromoroszlánosok elõdöntõig meneteltek vele a 90-es világbajnokságon. Karrierje során számos bajnokságot és kupát nyert különbözõ országokban, legnagyobb sikerét azonban 1981-ben aratta, amikor az Ipswich-csel megnyerték az UEFA-kupát.

 

Robson már tavaly augusztusban úgy nyilatkozott, hogy hamarosan meg fog halni. Ennek ellenére még egy évig küzdött a betegséggel. 1992-

ben diagnosztizálták nála a rákot, ám még utána is számos sikert ért el csapataival. 2007-ben tüdõrákot állapítottak meg nála, a legendás szakember akkori nyilatkozata szerint felkészült a halálra: "Az biztos, hogy hamarosan meghalok, de mindenkinek el kell mennie valamikor. Én élveztem minden egyes pillanatot".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!