2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Hatmilliárdból épített új gyárat és tesztközpontot Kecskeméten a Knorr-BremseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-18 12:43:56
Közel hatmilliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármû üzletágának új gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten – jelentette be a pénteki ünnepélyes külsõségek között Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója.

Hangsúlyozta: az összességében 1,4 milliárd forintos uniós és állami támogatással finanszírozott, közel 9 hektáron, zöldmezõs beruházással kialakított 19 000 négyzetméteres komplexum a hatékonyság és a versenyképesség garanciája. Példaként említette, hogy egy blokkolásgátló berendezés (ABS) elõállításához a modern létesítményben a korábbi egy nap helyett immár egyetlen mûszak is elegendõ.

Közölte: jelenleg is tart a régi kecskeméti üzem átköltöztetése a várhatóan 10,5 év alatt megtérülõ új gyártó- és tesztrészlegbe, melynek kiszolgálását az eddigi 15 targonca helyett 8 is képes ellátni, miközben a beérkezõ több mint 220 millió alkatrészbõl évente mintegy 30 millió darab végterméket készítenek.

Szólt arról is, a korszerû épületegyüttes mintegy 3000 négyzetméterrel kisebb ugyan az eddiginél, ám átlátható és funkcionális belsõ terei miatt nem csak gazdaságosabban fenntartható, de jobban ki is használható, emiatt a réginél tágasabbnak tûnik.
A vezetõ a vállalat kecskeméti történetét összefoglalva emlékeztetett: a Knorr-Bremse elsõ helyi üzeme még egy kukoricaföld helyén létesült és azóta is töretlen a gyár fejlõdése. A válság idején megálmodott mostani beruházás bizonyítja: a német cégcsoport hosszú távon elkötelezte magát Magyarország és Kecskemét mellett. Lepsényi István szerint ez a megyeszékhely példaértékû befektetõbarát hozzáállásának is köszönhetõ.

Lepsényi István a rendezvényt megelõzõen a város polgármesterével együtt leplezte le az új gyártó- és fejlesztõbázishoz vezetõ, Georg Knorr-ról elnevezett bekötõút utcanév-tábláját. Zombor Gábor az ünnepségen úgy fogalmazott: az elsõ önálló üzemét 110 éve Berlinben elindított gyáralapító egyike volt azoknak a klasszikus nagy német feltaláló-mérnököknek, akik nem csak az autóipar, de az egyetemes technológia ügyét is elõre vitték. Felidézte: a mostani beruházás 2013 áprilisában történt alapkõletételekor Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a Knorr-Bremse a magyar ipar lakmuszpapírja, hiszen ha a társaság fejleszt, akkor rendben mennek a dolgok hazánkban.

A polgármester aláhúzta: a cég korszerû kecskeméti központja új iparterületet hozott létre, minõségi elõrelépést jelent és újabb fejlesztési lehetõségek elõtt nyit utat a megyeszékhelyen. A müncheni központú Knorr-Bremse vállalatcsoport a vasúti és közúti jármûvek fékrendszereit gyártja, több mint száz éve élen jár e termékkör fejlesztésében, gyártásában és szervizelésében.

Vasúti üzletágának termékei között megtalálhatók az intelligens ajtórendszerek, vezérlõkomponensek, klímaberendezések, ablaktörlõk és peronajtók. A haszonjármû üzletág termékpalettáján egyaránt szerepelnek vezetõt támogató rendszerek, valamint az energiafelhasználás hatékonyságát növelõ, így a fogyasztást csökkentõ torziós lengéscsillapítók, hajtáslánccal kapcsolatos megoldások és sebességváltó vezérlõrendszerek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!