2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Életet mentett a magányos idõseket támogató programForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 16:55:48
Segítõ kezek az idõsek biztonságáért a neve annak a programnak, amelynek munkatársai a szociális törvény hatálya alá nem tartozó feladatokat végeznek az idõs emberek támogatására.

Otthoni idõsgondozás, házhoz megy a szolgálat, a szociális gondozás a téli hónapokban még inkább, fokozottabban jelentkezõ igény.  Egy nem rég készült kutatást szerint törõdést, gondoskodást remélnek elsõsorban az idõs emberek, hogy valaki meghallgassa õket, legyen kihez szólniuk. A budapesti V. kerületbõl indult Segítõ kezek az idõsek biztonságáért nevû program ehhez próbál támogatást nyújtani, még többet adni a városban, falun, tanyán élõ szépkorúaknak.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ például majdnem hatszáz idõs embert lát el a városban. A gondozók száma hetvennyolc, akiknek a munkája kiterjed a személyi higiénére, étkeztetésre, fõzésre, bevásárlásra, ház körüli munkákra, mosásra, takarításra, de magába foglalja a közös színházlátogatást, sétát és a könyvtárba kísérést is. Minden olyan dolgot tehát, amit az emberek megszoktak, de idõs korukban egyedül már nem tudnak megoldani. Az idõsek a nyugdíjukhoz képest töredékösszeget fizetnek a szolgáltatásért, az óradíj a jövedelmük függvénye. A gondozás 2005 óta az otthoni egészségügyi szakápolással és hospice ellátással is bõvült – mondta el a Napközben szerdai adásában Szilvásiné Bojda Márta, a központ igazgatója.

Jeneiné Rubovszky Csilla idõsügyi miniszteri biztos, a budapesti V. kerület alpolgármestere a Kossuth Rádió mûsorában hangsúlyozta, a nyíregyházi szociális ellátó rendszer rendkívül jól mûködik, ám az ehhez hasonló tevékenységek a szociális törvény hatálya alá tartozó házi segítségnyújtás, étkeztetés vagy tanyagondnoki szolgálat hatáskörébe tartoznak. Ezt a területet tehát a törvény rendezi, a felsorolt szolgáltatásokat bizonyos térítés fejében lehet igénybe venni.

A politikus szerint a Segítõ kezek az idõsek biztonságáért nevû program többletet abban, hogy kifejezetten az idõsek magányossága ellen is tenni próbál, és teljesen ingyenesen. Kiemelte: több mint félmillió 80 év feletti ember él Magyarországon, és több mint 80 százalékuk már egyedül tölti a napjait, a nagy létszámú társadalmi csoport 69,5 százaléka pedig nõ.

Tavaly decemberben huszonötezer idõs ember véleményét kérték ki a program kapcsán, a nyilatkozatok szerint pedig a megkérdezettek 23 százaléka kért olyan szolgáltatást, amely nem tartozik a szokásos gondozói központok tevékenységei közé. Nagyon sokan kérték például, hogy valaki felolvasson számára, beszélgessen vele, vagy hogy kísérje el az orvoshoz, legyen a támasza, társa várakozás közben. Hozzátette: a hagyományos szociális gondozói szolgálat munkatársai rengeteget dolgoznak, de egy munkatársra kilenc gondozott jut, így a magány enyhítésében és a szociális törvény hatálya alá nem tartozó feladatokban nagy segítséget adhat a program.

A program fontos része a bûnmegelõzés is, mert a gyerekek és az idõsek a legveszélyeztetettebbek. A szépkorúakat fenyegeti leginkább, hogy például trükkös tolvajok, rablók, csalók, zsarolók vagy a lakásmaffia áldozataivá válnak. A programban résztvevõ segítõk, így az önkéntes munkát végzõ diákok és a Belügyminisztérium támogatásával dolgozó közfoglalkoztatottak, a tárca mellett mûködõ Nemzeti Bûnmegelõzési Tanácstól átfogó képzést kapnak a tipikusan az idõsek ellen nagy számban elkövetett bûncselekmények kivédésének lehetõségeirõl. A segítõk ezeket az ismereteket átadják a támogatott személyeknek, a beszélgetések során felkészítik õket a szokványos és új elkövetõi magatartásokra is.

Tavaly decemberben életet is mentett a program, azzal, hogy azokon a településeken, ahol elindult ez a munka, minden szépkorút felkeresnek a segítõk. Volt egy 86 éves hölgy, aki a találkozáskor nagyon zavartan viselkedett, a lakásában patkánynyomok voltak, és miközben volt hivatalos eltartója, a lakásában egy falat ennivaló nem volt, és hosszú ideje folyadékot sem fogyasztott. Azonnal orvost kellett hívni hozzá, az õt megvizsgáló szakemberek azt mondták, nem biztos, hogy a néni még egy napot kibírt volna. A hölgy azóta szerencsére jól van, de a lakásába egyelõre nem tud vissza menni, a rendõrség pedig vizsgálja, hogy az eltartó követett-e el bûncselekményt vagy sem  – mondta el a Kossuth Rádióban Jeneiné Rubovszky Csilla idõsügyi miniszteri biztos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!