2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Választás 2014: ebben hoz újat, ezt kell tudniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 17:16:59
Címkék: Bihari hírek
Április 6-ára írta ki az országgyûlési képviselõválasztást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges idõpont a választás megtartására.

A választáshoz kapcsolódó határidõket, határnapokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitûzést követõen, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb határidõk.  A választás kitûzésével hivatalosan még nem kezdõdött meg a kampány, mert az a választást megelõzõ 50. napon, azaz február 15-én indul.

Mintegy 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkezõ választójogosultnak február 7. után kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételrõl szóló értesítést, a kopogtatócédulát. (A kopogtatócédula nem ajánlószelvény, utóbbi intézmény az új választási rendszerben megszûnt, helyette ajánlóíveken lehet majd ajánlásokat gyûjteni.)

Aki nem kapja meg az értesítõt, a jegyzõnél (a helyi választási irodában) kérheti. A jegyzõ ekkor új szelvényt állít ki.
A hivatalos kampány a választást megelõzõ 50. napon, azaz február 15-én indul, ez azt jelenti, hogy az erre a célra felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az idõszakban lehet elkölteni.

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 3-ig gyûjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken. Az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételérõl.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fõvárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplõ választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása, de legfeljebb 1500 ajánlás szükséges. Az országos listákat legkésõbb március 4-én kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Szavazhatnak a nem magyarországi lakhellyel rendelkezõ magyarok


Az idei országgyûlési választás újdonsága, hogy a nem magyarországi lakóhellyel rendelkezõ magyar állampolgárok is szavazhatnak, nekik március 22-ig kell felvetetniük magukat a névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

A külhoni választópolgároknak a választási iroda az országos lista jogerõssé válását követõen eljuttatja a szavazási levélcsomagot, a választó pedig a szavazatát tartalmazó borítékot vagy a szavazás befejezéséig eljuttatja a külképviseletekre, vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló idõszakban eljuttatja bármelyik országgyûlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy pedig levélben juttatja el az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 5-én éjfélig meg kell érkeznie.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és fõkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzõnél március 29-ig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, április 4-ig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Fontos változás, hogy a mostani választáson az átjelentkezõk a lakcímük szerinti egyéni képviselõjelöltekre szavazhatnak. (Korábban annak a választókerületnek a jelöltjeire szavazhattak, ahová átjelentkeztek.)

Várhatóan a választás éjszakáján már elõzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésõbb április 12-én, a választás országos eredményét pedig április 25-én.

Két szavazatot adhatunk le

Az országgyûlési képviselõk választása a tavalyi törvénymódosítás miatt már csak egyfordulós, a választópolgárok azonban a korábbi gyakorlatnak megfelelõen továbbra is két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebbõl 106 van) képviselõnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyûlési mandátum sorsa dõl el.

Azok, akik kérték a helyi választási irodától, hogy nemzetiségi választóként vehessenek részt a választáson, nem pártlistára, hanem nemzetiségük listájára voksolhatnak. A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyûlésbe.

Egyéni választókerületben az a független vagy pártjelölt indulhat jelöltként, aki a választókerületben legalább ötszáz választópolgár ajánlott. A mostani választáson egy választópolgár már több jelöltet is ajánlhat. A jelölteknek március 3-ig kell összegyûjteniük az induláshoz szükséges számú ajánlást. A választás rendszerének átalakítása magával hozta azt is, hogy a korábbi 176 egyéni választókerület helyett idén 106 egyéni választókerületben szavazhatunk az egyéni jelöltekre.

Országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fõvárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplõ választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása, de legfeljebb 1500 ajánlás szükséges. Az országos listákat március 4-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB).

Az országos listát állító pártok és nemzetiségek delegáltat küldhetnek az NVB-be.

Az országgyûlési képviselõk választásán az egyéni választókerületben az a jelölt lesz országgyûlési képviselõ, aki a legtöbb érvényes szavazatot (relatív többség) kapta. Azok a szavazatok, amelyeket olyan jelöltre adtak le, aki végül nem szerzett mandátumot egyéni választókerületben, töredékszavazatnak minõsülnek, ezeket az országos listás mandátumok kiosztásánál veszik figyelembe.

Új szabály, hogy töredékszavazatnak minõsül (és a pártlistán érvényesül) a gyõztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérõ jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

Az országos listáról kiadható mandátumoknál tehát figyelembe veszik az egyéni választókerületi töredékszavazatokat, valamint a pártlistára leadott voksokat. Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el (küszöb), valamint az a közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el, illetve kettõnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot.

Az országos listás mandátumok kiosztásához elõször összegzik az összes töredékszavazatot, valamint az összes pártlistás és nemzetiségi listás szavazatot, majd ezt elosztják 93-mal (a kiadható mandátumok száma), és az eredményt tovább osztják néggyel, az így kapott hányados egész része a kedvezményes kvóta, amivel a nemzetiségek kedvezményes mandátumhoz juthatnak.

Ha egy adott nemzetiségi listára jutó szavazatok száma nagyobb vagy egyenlõ, mint a kedvezményes kvóta, az adott nemzetiségi lista kedvezményes mandátumot kap. Egy nemzetiségi lista csak egy kedvezményes mandátumot kaphat, és az országos listás mandátumok számát csökkenteni kell a kiosztott kedvezményes mandátumok számával.
A fennmaradó mandátumokat a küszöböt elérõ pártlisták és nemzetiségi listák között osztják szét, a korábbi gyakorlatnak megfelelõen az úgynevezett legnagyobb átlag elve alapján. Ez az úgynevezett DÍHondt-módszer, amelyet Victor dÍHondt belga matematikus dolgozott ki 1878-ban.

Elsõ lépésként egy táblázatot készítenek, a táblázatnak annyi sora van, ahány országos listás mandátumot ki kell osztani. A táblázat elsõ sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntetik fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadát és így tovább.

A mandátumokat úgy osztják ki, hogy megkeresik a táblázatban elõforduló legnagyobb számot, és amelyik lista számoszlopában ez található, az a lista kap egy mandátumot. Ezután megkeresik a következõ legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatják, amíg ki nem osztják az összes mandátumot.

A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítását és megszámlálását követõen, várhatóan április 12-ig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 25-ig.

Az alkotmány szerint az új Országgyûlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze - a választást követõ harminc napon belüli idõpontra -, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyûlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyûlés egyszerre határoz. Az elmúlt négy törvényhozási választás esetében a gyakorlat azt mutatta, hogy az Országgyûlés alakuló ülését követõen másfél-három hét elteltével letette az esküt az új kormány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!