2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jó tudni: emiatt már nem szûnik meg a jogosultságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 17:24:43
Az év elején életbe lépett változtatás értelmében akkor válik valaki jogosulatlanná a rokkantsági ellátásra, ha keresõtevékenységbõl származó jövedelme három egymást követõ hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét.

A módosítás kimondja azt is, hogy megváltozott munkaképességûnek kell tekinteni azt a munkavállalót is, aki rehabilitációs járadékban részesül. Mivel ez kifutó ellátás, az érintettek részesülhetnek a támogatott foglalkoztatásban. Az elõterjesztés azt is általánossá teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban részesülõk is részt vehetnek támogatott foglalkoztatásban.

Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában a legfontosabb változásokról beszélt. Elmondta: 2014. január elsejétõl a nyugdíjemelés mértékével, 2,4 százalékkal emelkedett valamennyi megváltozott munkaképességû ellátás, tehát a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. Ez 480 ezer embert érint Magyarországon.

A helyettes államtitkár hozzátette: a rendszer közel két éves mûködése után fontosnak éreztek néhány egyéb változtatást is, így a biztosítási idõ módosítását. A rehabilitációs vagy rokkant ellátáshoz minõsítésre van szükség arról, hogy az igénylõ megváltozott munkaképességû. A másik feltétel, hogy a múltban biztosítási jogviszonnyal kellett rendelkeznie. Eddig öt éven belül kellett három év, most annyi könnyítés történt, hogy tíz vagy tizenöt éven belül is meg van határozva egy kedvezõbb biztosítási jogviszony. A módosítást azért vezették be, mert különösen az idõsebbek nem tudtak az elmúlt öt éven belül három éves biztosítási jogviszonyt szerezni, ezáltal õk is lehetõséget kaptak, hogy korábbi munkahelyeik révén ellátásban részesüljenek.

Fontos változás történt a rokkantsági ellátásra való jogosultság megszûnésében is. Ez akkor következik be, ha a keresõtevékenységbõl származó jövedelem három egymást követõ hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét, vagyis a jövõben egyszeri jutalmak miatt nem szûnik meg a jogosultság. A kormány célja mind az ellátórendszer, mind pedig a foglalkoztatás támogatásának átalakításával az volt, hogy minél többen tudjanak visszatérni a munka világába. Az ellátási rendszer abba az irányba változott, amellyel figyelembe veszik a foglalkoztatási szempontokat, és a foglalkoztatáshoz is igyekeznek megadni a szükséges képzést, hangsúlyozta Fülöp Attila.

Az államtitkár helyettes kiemelte: a rendszer eredményeként ma már tízezernél több fogyatékossággal élõ talál munkát, mint három évvel ezelõtt, s több mint ötezer cég 21 ezer embert foglalkoztat a rehabilitációs kártyával. Fülöp Attila úgy véli, hosszú folyamat, amíg sikerül a társadalom és a munkáltatók minél szélesebb körének véleményét megváltoztatni a megváltozott munkaképességûekrõl, akikrõl sok esetben nem is rendelkeznek információval, nincs közvetlen tapasztalatuk a munkájukról.

Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere a mûsorban egy speciálisan, a megváltozott munkaképességûekre kidolgozott programot indításának tervérõl számolt be, amely akár országosan is elterjeszthetõ lenne. Egy jogszabály módosítással lehetõvé válna, hogy egy száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévõ nonprofit cég létrehozásával munkahelyet teremtsenek a megváltozott munkaképességûek számára. A programban részt vevõ vállalkozás pedig azt vállalná, hogy alvállalkozói jogviszonyt teremtve foglalkoztatná a megváltozott munkaképességû dolgozókat. Szabó Zsolt elmondta: már tárgyalnak a hatvani mintaprogram indításáról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!