2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Segítõ tárgyak fogyatékkal élõknekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 18:00:55
A Kossuth Rádió Napközben címû mûsora arról készített összeállítást, milyen segítõ tárgyak érhetõk el fogyatékos emberek részére, s milyen az akadálymentes környezet, amelyben a lehetõ legnagyobb önállósággal boldogulhatnak.

A látássérültek számára tervezték a digitális videónagyítókat, amelyeket a tévéhez vagy a számítógéphez lehet csatlakoztatni. A nyomtatott szöveget tartalmazó papírt alátéve a tévéképernyõn olvasható a szöveg úgy, hogy a kontrasztot és a nagyítás mértékét is be lehet állítani. A beszélõ segédeszközök egyik újdonsága az olvasás élményét nyújtja a látássérülteknek. A Daisy lejátszó olyan audioformátum, amelyet látássérülteknek fejlesztettek ki. A képernyõolvasó programok a számítógépet használó látássérültek mindennapjait könnyítik meg. Az új program a munkavállalásban és az elektronikus ügyintézésben is segíti a vakokat és a gyengén látó embereket.

Az akadálymentes közlekedésben speciálisan kialakított autóbuszok segítik az érintetteket. A Tüke Busz Zrt. jármûvei alacsony padlósak, a kapaszkodók világosak, amelyeket a gyengén látók is észrevesznek, és minden oszlopon van leszállásjelzõ. Külön ki vannak emelve a leszállásjelzõ gombok, a kapaszkodók, és a küszöböknél is jelzõsávokat helyeztek el, az utastérben található ledjelzõk pedig kontrasztosak és nagyobb betûvel írják ki az információkat. A korszerû jármûvek a mozgássérültek igényeinek is megfelelnek, magyarázta Rapp Roland, a társaság fõdiszpécsere.

Pécs megújult belvárosában már akadálymentesen közlekedhetnek a mozgássérültek. Számtalan olyan megoldás van, amely nem kerül sok pénzbe, némi figyelmességgel megoldható. Padkák helyett például kis lejtéssel építették meg a járdákat.

Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke a mûsorban elmondta: a hallássérültek számára speciális, párna alá helyezhetõ ébresztõórát fejlesztettek ki, amely fény-, illetve hangjelzéssel, valamint rezgéssel is ébreszt. Az okostelefonokra is letölthetõek olyan alkalmazások, amelyek a fogyatékkal élõket segítik, például a hangos navigáló szoftver, amely felolvassa a beérkezett üzeneteket, vagy az akadálymentes honlap felolvasásában segít.

Földesi Erzsébet elmondta: a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja a munkahelyen és az oktatás területén használható eszközökre koncentrál, olyan eszközöket mutatnak be, amelyek a kereskedelmi forgalomban kaphatók, és a fogyatékos emberek igényeit is kielégítik. Példaként említette az állítható magasságú asztalt, amely elektronikus mûködtetésû. Egyaránt használhatják gyerekek, vagy gerincproblémákkal küzdõk, akik a munkaidõ egy részében ülõ, más részében álló helyzetükhez alakíthatják az asztalmagasságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!