2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Mûvészetben, tudásban testvérekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-20 19:15:48
Eseménygazdag héttel adóznak a magyar kultúra ünnepének.

Az elmúlt esztendõkhöz hasonlóan ezúttal is együtt, több napos rendezvénysorozattal ünnepli a magyar kultúrát Berettyóújfalu és Nagyvárad, ezen a héten.


Színpadon és vásznakon

Tudományos és ismeretterjesztõ elõadások, színházi és zenés produkciók, könyvbemutatók, kiállítások sorával igyekeznek mindkét városban méltó módon csatlakozni a Himnusz születéséhez kapcsolódóan megfogalmazott gondolatfolyamhoz, mely ilyentájt végig szokott vonulni a magyar nyelvû közösségeken világszerte.

Berettyóújfaluban január 23-án tartják az ünnepi gálaestet, melyen Wass Albert mûveibõl összeállított színpadi játékot mutat be a nagyváradi Kiss Stúdió Színház a mûvelõdési központban. Ez alkalomból adják át az idei Erdélyi Gábor-díjat is. Aznap a nagyváradi Tibor Ernõ Galéria mûvészei csoportos kiállítással mutatkoznak be a Bihar Vármegye Galériában, s A margittai fazekasság címû kötetet is ezen a napon (Nagyváradon pedig majd pénteken) ismertetik meg az érdeklõdõkkel, a Bihari Múzeumban.


Erkel-emlék, Liliomfi

Nagyváradon január 21-én, kedden adják át a Bihar Kultúrájáért civil érmet, másnap, 22-én felavatják a Kurucz Imre berettyóújfalui szobrászmûvész alkotta Erkel-emléktáblát a Partium Keresztény Egyetem díszudvarán, a Tibor Ernõ Galériában pedig kiállítást nyitnak meg a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Mûvészeti Iskola alkotó munkatársainak mûveibõl. Az ottani ünnepi gálaesten Liliomfi-remix címmel mutatnak be elõadást a Szigligeti Színházban, s ez alkalommal találnak gazdára a Magyar Kultúra-, illetve a Jakobovits-díjak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!