2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Izsák Balázs: A székelység nem mond le autonómiaigényérõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-21 14:37:15
A székelység tudatosítani szeretné Románia kormányában, hogy kitûzött céljáról, Székelyföld autonómiájáról nem mond le - jelentette ki Iszák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hétfõi marosvásárhelyi sajtóértekezletén, amelyen a március 10-ére meghirdetett Székely Szabadság Napja elnevezésû demonstráció elõkészületeit ismertette.

Az SZNT elnöke rámutatott: a román kormány sem a tavalyi demonstráción elfogadott petícióra, sem a székelyek októberi nagy menetelésére nem reagált, a székelyek követeléseirõl nem hajlandó tudomást venni. Iszák Balázs szerint ezért a tavalyinál is szélesebb összefogással, több mint százezer résztvevõ jelenlétével akarják Bukarestnek megüzenni, hogy a székelység nem hátrál meg, és gondjainak megoldásáról partnerként kíván párbeszédet kezdeni a román kormánnyal.

A Székely Szabadság Napját a marosvásárhelyi Postaréten, az 1854-ben kivégzett három vértanú emlékmûvénél szervezik. Izsák Balázs az MTI-nek elmondta: a 160 éve kivégzett Székely vértanúkra úgy emlékezhet méltón az utókor, ha tovább küzd célkitûzéseikért, a nemzeti önrendelkezésért, a székely szabadságért. A küszöbön álló választási kampányra utalva hozzátette: nem pártrendezvényt szerveznek, ezért mindenkit részvételre buzdít, de azt kéri, hagyják otthon jelképeiket.

"A Székely Szabadság Napja, a székely önrendelkezés napja a székely népé. Azt az erkölcsi politikai tõkét, amelyet az önrendelkezés ügye hordoz, azt saját maga számára, egy csoport számára egy párt számára senki ki nem sajátíthatja, ez választási tõkévé nem alakítható" - hangsúlyozta az SZNT elnöke.

Izsák Balázs jelezte: voltak, akik kifogásolták a rendezvény idõzítését, mivel március 10-e az idén hétfõre esik, mások azt kérték, vonják össze a március 15-i ünnepségekkel, de az SZNT méltatlannak tartaná a megemlékezés idõpontjának megváltoztatását.
"Tegyünk közös erõfeszítést, hogy a Székely Szabadság Napjának üzenete visszhangot keltsen a magyarság egyetemes ünnepének, március 15-ének minden helyi megemlékezésén a székelyek körében és szerte a nagyvilágban" - fogalmazott az SZNT elnöke hétfõn közzétett felhívásában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!