2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Lövöldözés Kislétán - meggyilkoltak egy nõtForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-03 14:50:09
A család hozzátartozója fedezte fel a kislétai asszony holttestét és az ájultan fekvõ 13 éves lányt is hétfõ hajnalban. A 45 éves asszonyt meggyilkolták, a kislányt jelenleg is mûtik: állapota súlyos. A kislétai eset Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem az elsõ, áprilisban Tiszalökön lõttek le egy roma férfit.

Kisléta - Egy ember meghalt, egy másikat pedig kórházba szállítottak, miután lövöldözés történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán - értesült a Független Hírügynökség.

 

14:30: Legfrissebb információink szerint fél négytõl tájékoztatót tart a Jósa András Oktató Kórház elõtt Molnár Csaba a Miniszterelnöki Hivatal vezeõ minisztere, Teleki István ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlõségi minisztériumi politikai államtitkár és a Nemzeti Nyomozóiroda vezetõje is.

13:30: Negyed kettõ körül befejeztéks a 13 éves kislétai lány operációját, a teamben hét orvos több órán át távolította el a lány testébõl a söréteket. A mellkasát illetve a koponyáját felnyitni nem kellett. Dr. Felföldi Pál érdeklõdésünkre azt mondta, hogy jó általános állapotban szállították a kislányt a gyermek intenzív osztályra. A vérveszteséget pótolták, jó esélye van a teljes felépülésre.

 

 

13:05:  Súlyos, de stabil annak a 13 éves kislánynak az állapota, akire hétfõn reggel találtak rá lõtt sebekkel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán, lakásukban. A támadásban a lány anyja olyan súlyosan sérült, hogy a mentõk kiérkezéséig meghalt. Az egyik tanú elmondta: éjfél körül több durranást is hallott, de azt hitte tûzijáték van a közelben, így szétnézett, majd visszatért a házba aludni. A halott nõre és sérült lányára a rokonok találtak rá hajnali ötkor, amikor dolgozni indultak. Úgy tudni, a kislány eszméleténél volt, amikor rátaláltak, arra egyelõre nincs válasz, órákon át miért nem hívott segítséget.

A mûtétsorozatban fül-orr-gégész, baleseti sebész és idegsebész is részt vesz. Dr. Felföldi Pál megerõsítette a Független Hírügynökség azon értesülését, miszerint a sérült eszméleténél volt, és kommunikálni is tudott, amikor rátaláltak. Az orvos azonban arra a kérdésre nem tudott válaszolni, miért nem hívott segítséget a kislány.

12:40: Még mindig tart a súlyos, életveszélyes sérülésekkel kórházba szállított lány mûtéte. Jelenleg stabil az állapota - tudtuk meg dr. Felföldi Pál traumatológus fõorvostól, aki egyelõre nem tudta megmondani, hogy a mûtét mikor fejezõdhet be. Úgy látja, hogy a kislány teljes felépülése több hónapot vehet igénybe.

 

 

11:50: Stabil és kielégítõ a 13 éves ma hajnalban meglõtt kislétai lány állapota - tudtuk meg a Jósa András Oktató Kórház illetékesétõl. A mûtét jelenleg is tart: gégészekbõl és traumatológusokból álló team végzi az operációt. Dr. Felföldi Pál traumatológus súlyosnak nevezte a kislány állapotát.

10:10: Lehet-e összefüggés?

A rendõrség vizsgálja, hogy van-e összefüggés a hétfõ hajnali kislétai gyilkosság és a korábbi, romákat ért támadások között - mondta el a Független Hírügynökségnek Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság helyettes szóvivõje. Megérkeztek a településre a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is.

10:00: Mûtik a 13 éves kislányt

A Jósa András Oktató Kórház tájékoztatás szerint a 13 éves lányt jelenleg is mûtik. A lányt a nyakán és a karján érte a lövedék, a mellkasi sérülései különösebb orvosi ellátást nem igényelnek, azonban nagyon sok sörét szóródott szét az arcán és a nyakán. Az állapotáról a mûtétet követõen tudnak bõvebb információt adni.

9:30: Ágyon feküdt, a karján meglõve?

 

 

A gyilkosság feltehetõen valamikor reggel öt elõtt történhetett, mivel az áldozat sógora fél hatkor bement a családhoz, mivel munkába indultak volna dohányt törni. A család hozzátartozója fedezte fel az asszony holttestét és a szomszédos szobában a 13 éves lányt is. Nem hivatalos információink szerint a kislány a karján szerezte a sebesülést, aki ájulva feküdt az ágyon. A gyilkosság eszközérõl annyit tudunk biztosan kijelenteni, hogy az egy vadászfegyver.

08:30: Kollégánk a helyszínrõl tájékoztatja Önöket!

 

 

Jelenleg Kisléta polgármestere a helyszínen tájékozódik a körülményekrõl, kollégánk megpróbál vele beszélni. A falubeliek szerint az áldozat rendezett körülmények között élt, kedves, segítõkész asszony volt, senki nem érti, ki és miért akart vele végezni. A rendõrök a Bocskai utcát lezárták, továbbra is tart a helyszínelés.

07:50: Egy középkorú nõt lõttek le hétfõn hajnalban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. A támadásban egy 13 éves lány is megsérült, súlyos állapotban került kórházba.

A bûncselekmény körülményeirõl annyit tudni, hogy a családi házban egy 45 éves nõt - feltehetõen sörétes puskával - megöltek, 13 éves lányát pedig megsebesítették. Az asszonyt a mellkasán, fején és karján érték a lövedékek. A lány a nyakán és a karján sérült, Nyíregyházára, a Jósa András Kórházba szállították.

06:55: A bûncselekmény részleteirõl egyelõre semmit nem tudni, a helyszínelés tart, a lövöldözés körülbelül hajnali öt óra körül történt.

 

Romák elleni támadások:

Hiába az ötvenmilliós nyomravezetõi díj, a száznál is több nyomozó összehangolt munkája, a rendõrség még mindig nem tudja, ki vagy kik állnak a romák elleni támadások mögött. A hétfõ hajnali, kislétai eset Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sem az elsõ. Áprilisban Tiszalökön lõttek le egy roma férfit, és hasonló módon gyilkoltak meg két másikat Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön. A romák elleni gyilkosságok ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozócsoportja eddig több mint 200 tanút hallgatott ki, de senkit sem vett õrizetbe.

Az NNI-nél 2009 júniusáig nyolc hasonló ügy volt. 2008 júniusában a Pest megyei Galgagyörkön lõttek rá három házra, ekkor sérülés nem történt. Augusztusban szintén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén lõttek romák lakta házakra, egy ember sérült meg. Szeptemberben a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban történt hasonló eset, sérült nem volt. Szeptember végén a Heves megyei Tarnabodon Molotov-koktélokkal és lõfegyverekkel vettek tûz alá három házat, de akkor sem sérült meg senki. November 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen egy férfit és egy nõt megöltek a támadók. Szintén ebben a megyében, Alsózsolcán két emberre lõttek rá december közepén a házuk udvarán, egyikük megsérült.

A Pest megyei Tatárszentgyörgyön 2009 februárjában gyújtottak fel egy házat, egy férfit és gyermekét pedig lelõtték, amikor menekültek az égõ épületbõl. Április második felében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön, az autójához tartó, munkába induló roma férfit lõttek le, a férfi meghalt.

A NNI a támadások kapcsán emberölés és emberölési kísérlet miatt nyomoz. Az ügyeken speciális nyomozócsoport dolgozik. Több mint kétszáz tanút hallgattak meg eddig, 104 esetben rendeltek ki különbözõ témában igazságügyi szakértõt. A hívásforgalmi adatbázisból 2009 június közepéig több mint 21 ezer átjátszóállomás-adatot, 4 millió hívásadatot, 1 millió hívószámot és 56 ezernél több elõfizetõi adatot kértek le és ellenõriztek. Az adatgyûjtésekkor 241 elõfizetõt vagy telefonhasználót hallgattak meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!