2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Méhnyakrák elleni oltásokat ajánl fel az Ökumenikus SegélyszervezetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-21 16:00:35
Idén újabb 600 adag méhnyakrák elleni vakcinát ajánl fel nehéz körülmények között élõ lánygyermekeknek és anyáknak az Ökumenikus Segélyszervezet az európai méhnyakrák-megelõzési héten. Az elsõ oltásokat hétfõn kapták meg a lányok a budapesti Semmelweis Egyetemen.

A GlaxoSmithKline Kft. adományozta vakcinára az Országos Segélyközponton keresztül még lehet jelentkezni - mondta el Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója a hétfõi sajtótájékoztatón.

A méhnyakrák elleni védõoltásban azok részesülhetnek, akik megfelelnek az oltás beadási feltételeinek, s felelõsséggel vállalják a teljes oltási sor felvételét.

Lehel László rámutatott: a segélyszervezet számára azért is fontos a védõoltást gyártó céggel több mint 4 éve tartó együttmûködés, mert ez a megelõzésre helyezi a hangsúlyt. És bár lehet, hogy a prevenció sokba kerül, de a baj orvoslása még sokkal többe - tette hozzá.

Az együttmûködés révén olyan fiatal lányok számára is elérhetõvé válik a vakcina, akik másként valószínûleg nem jutnának hozzá - hangsúlyozta a védõoltást gyártó cég vezetõje, Alison Farquhar, aki a rendezvényen nyújtotta át a 600 vakcináról szóló adományozási dokumentumot a segélyszervezet elnök-igazgatójának.

Bánhidy Ferenc professzor emlékeztetett arra, hogy a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) okozza, amelyet védõoltásszisztémával meg lehet elõzni. A védõoltást három alkalommal - hat hónapon belül háromszor - adják be, s ez csaknem 100 százalékos hatékonysággal megelõzi a méhnyakrákot.

Az elsõdleges megelõzést a lányok 9-12 éves korban való beoltása jelenti, mert ebben a korban a vakcina hatékonysága nagyon jó, de minden olyan nõnek ajánlott az oltás, akinek a humán papillomavírusra negatív a szûrési eredménye.

Az európai méhnyakrák-megelõzési hetet január 19. és 25. között rendezik azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a védõoltás és a rendszeres szûrések fontosságára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!