2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Óvd a gyalogost!Forrás: police.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-24 16:08:07
Címkék: Bihari hírek
A gyalogosoknak - mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevõinek –a téli szürkületi és sötét idõszakokban való közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb idõszakaiban.

Télen sajnálatos módon megnövekszik a gyalogos elütések száma. A kedvezõtlenné váló látási és útviszonyok ugyanakkor csak „asszisztálnak” ehhez. A balesetet ugyanis minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegõ magatartás okozza.

Az utóbbi napokban jelentõsen megnõtt a gyalogos elütések és ennek következtében meghalt személyek száma, mivel 2014 januárjának elsõ három hetében az ország területén 13 gyalogos szenvedett halálos kimenetû közúti közlekedési balesetet. Ezen esetek bekövetkezésében jellemzõ tényezõ volt, hogy pl. 6 esetben a gyalogosok az úttesten szabálytalanul kívántak áthaladni, 4 esetben pedig az úttest szélén való közlekedésük közben vesztették életüket. Sajnálatos módon 1 fõt kijelölt gyalogos-átkelõhelyen, míg két gyalogost munkavégzés közben, az úttest mellett ütöttek el. Jellemzõ továbbá, hogy a 13 tragikus halálesetbõl 10 a késõ délutáni, esti, illetve kora reggeli idõszakban következett be.

Nem árt tudni, hogy kedvezõtlen idõjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintõek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevõire, hiszen a kellemetlen idõben – érthetõ módon – mielõbb célhoz szeretnének érni. Ebbõl adódóan a jármûvezetõk mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelõhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére.

Kérjük, hogy most még inkább fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjünk! A sebesség csökkentésével és nagyobb követési távolság tartásával megelõzhetõk az erre az idõszakra leginkább jellemzõ közlekedési balesetek.

A KRESZ a gyalogosok részére elõírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelezõ!” A láthatósági – fényvisszaverõ eszközök használata életmentõ lehet lakott területen belül  is,  sötétben is, és jó látási viszonyok között is, így pl. a láthatósági mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelezõ! A láthatósági mellény mellett, vagy a helyett a nem sötét színû, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelõzésében.



A gépjármûvek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét, mely távolság a latyakos idõben jelentõsen lecsökkenhet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, láthatósági eszközöket nem viselõ gyalogos baleseti kockázata megnõ, féktávolságon belül elüthetik õket. Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelezõ a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szembõl érkezõ forgalmat!

Saját közlekedésbiztonságunk érdekében tenni kell valamit! Ennek egyik módja a LÁTHATÓSÁG növelése.

Gyalogosok! …LÁTSZANI! Gépjármûvezetõk! …LÁTNI!

A balesetek nem történnek, azokat okozzák! Figyelmetlenség, felelõtlenség, kockázatvállalás, nemtörõdömség, a láthatóság hiánya, a nem megfelelõ világítás használata… tragédiát okoz!

Biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván:

 

a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelõzési Bizottság

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!