2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Minden út járható, nincs a hó miatt elzárt településForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-26 19:21:46
A szombat reggeli tájékoztatások szerint az országban nincs elzárt település, minden út járható, a vasúti közlekedésben sincsenek jelentõs fennakadások. Több területen forgalomkorlátozásokat rendeltek el.

9.31 Megindulhat a kamionforgalom Somogy megyében

Somogy megyében szombaton 10 órától megindulhat a tehergépjármû-fogalom, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke feloldotta a 7,5 tonna össztömeget meghaladó jármûvekre korábban elrendelt közlekedési korlátozást - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivõ az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Somogy megye úthálózata járható, hó által elzárt település nincs, az utakat nagyrészt megtisztították. A havazás idején balesetet szenvedett jármûvek mûszaki mentését befejezték, és útra dõlt fák sem akadályozzák a forgalmat.

A kamionok szervezett indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a hatóságok segítik a gépjármûvezetõket.

9.20 Elhunyt egy Hódmezõvásárhely közelében elgázolt kerékpáros

A kórházban elhunyt egy kerékpáros, akit a sûrû hóesésben ütött el egy személygépkocsi Hódmezõvásárhely közelében - közölte a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság.

A közlemény szerint pénteken este a 47-es számú fõúton Hódmezõvásárhely közelében, Kishomoknál egy kerékpáros férfi úgy hajtott keresztül a négysávos úton, hogy nem adott elsõbbséget egy Hódmezõvásárhely felõl érkezõ személyautónak, amely elütötte. A sûrû hóesésében a 35 éves férfi sötét ruházatot viselt, és biciklijén sem égett lámpa.

A biciklist a mentõk életveszélyes sérülésekkel vitték a szegedi klinikára, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

8.02 Több jármû is árokba csúszott Csongrád megyében

Csongrád megyében több jármû is árokba csúszott a havazástól csúszós utakon, személyi sérülés nem történt – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõje. Tátrai János elmondta: péntek éjszaka Csongrádon, a 451-es úton, Hódmezõvásárhelyen pedig a 47-es úton csúszott árokba személyautó, szombat hajnalban pedig egy utasokat nem szállító autóbusz csúszott fának szintén Hódmezõvásárhely térségében. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A megyében átlagosan 10 centiméter hó hullott, napközben várhatóan további 1-2 centiméternyi esik még. Az elõrejelzések szerint vasárnap és hétfõn hajnalban mínusz 15-18 Celsius fok köré zuhanhat a hõmérséklet Csongrád megyében, ennek hatására az utak rendkívül csúszóssá válhatnak - közölte az alezredes.

7.51 Egy vonal kivételével mindenhol menetrend szerint járnak a vonatok

A Gyékényes és Õrtilos közötti szakasz kivételével mindenhol elindult a menetrendszerinti vonatközlekedés szombaton - közölte a Mávinform. A közlemény szerint a Nagykanizsa-Gyékényes vonal Õrtilos és Gyékényes közötti szakaszán a MÁV munkatársai továbbra is nagy erõvel dolgoznak a vonatközlekedés helyreállításán. Itt péntek délután számos fa dõlt a sínekre, több helyen leszakadt a felsõvezeték. A fák eltávolításáig, valamint a felsõvezeték javításának befejezéséig nem lehet visszakapcsolni a Gyékényes és Murakeresztúr közötti vezetékhálózat áramellátását, ezért Nagykanizsa és Gyékényes között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Ezen kívül nincsenek jelentõsebb késések, fennakadások. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 10-15 perces, a Pécs-Gyékényes vonalon 20-30 perces késések fordulhatnak elõ.

7.32 Több kamiont, buszt honvédségi jármûvek mentettek ki

Szombat reggelig három kamiont és öt autóbuszt szabadítottak ki a hó fogságából a Magyar Honvédség tehergépjármûvei a Honvédelmi Minisztérium (HM) összesítése szerint.

Dankó István, a HM közigazgatási államtitkára - az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) Operatív Törzs vezetõjének csütörtök délutáni megkeresésére - elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer egyes elemeinek készenlétbe helyezését. Ennek nyomán a Magyar Honvédség négy alakulatánál még csütörtökön rendelték el a téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportok felállítását, amelyek Somogy, Zala és Baranya megyében, valamint a keleti országrészben állnak készen a szükséges beavatkozásra.

A Honvédelmi Minisztériumban megkezdte mûködését a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT), a székesfehérvári MH Összhaderõnemi Parancsnokságon pedig a Központi Operatív Csoport. Péntek reggel az OKF Operatív Törzse konkrét kirendelésre való igényt is megfogalmazott a HM-nek: e szerint két terepjáró tehergépjármû elindult Pécsre, amelyeket szükség esetén az elakadt kocsik mentésénél lehet bevetni.

7.23 Tolnában kamiont mentettek a tûzoltók


Tolnában kamiont és személygépkocsit mentettek a tûzoltók szombat hajnalban - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivõ. Boross Brigitta tájékoztatása szerint a kamion Szekszárdon, a Keselyûsi úton fordult keresztbe, a megyeszékhely tûzoltói rövid idõn belül megszüntették a forgalmi akadályt. A 6-os úton, a fácánkerti elágazónál egy felborult személygépkocsit állítottak a talpára.

A hét és fél tonnánál nehezebb jármûvekre elrendelt közlekedési tilalom továbbra is érvényben van, Tolnában jelenleg 79 kamion áll a kijelölt várakozó helyeken. A Gemenc Volán járatai kisebb késésekkel közlekednek - tette hozzá.

Szekszárd és Dombóvár térségében megszûnt a havazás, Paks környékén szállingózik a hó; Tolna megyében jelenleg citromsárga riasztás van érvényben, mert a péntek óta lehullott 10-15 centiméteres hóból a szél kisebb torlaszokat emelhet az utakon.

7.16 Zalában elállt a havazás, helyenként húsz centiméter esett

Zalában szombatra virradóra elállt a havazás, a megye területén négy-húsz centiméternyi hó esett. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken késõ estére jelentõsen csökkent a havazás intenzitása, éjfél után pedig elállt a hóesés. Mindenütt összefüggõ hótakaró alakult ki, a legtöbb hó Zala déli területein hullott, emiatt a fõutak latyakosak, sónedvesek, de a közlekedés zavartalan.

A hóátfúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Zala megyében a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a keszthelyi, a lenti és a letenyei járásra másodfokú, narancs riasztást adott ki, míg a zalaszentgróti járás területén elsõfokú, citrom riasztás van érvényben.

Szombat hajnalig a katasztrófavédelem ügyeletére - fõként a dél-zalai térségbõl - összesen 14 olyan esetet jeleztek, amely a tûzoltók beavatkozását tette szükségessé. Többnyire jármûvek mûszaki mentéséhez és kidõlt fák eltávolításához kértek segítséget, de egyetlen eset sem járt személyi sérüléssel.

A kamionforgalomban péntek délután elrendelt korlátozást a Zala Megyei Védelmi Bizottság szombat hajnalban feloldotta, így a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó teherjármûvek Szlovénia és Horvátország irányából ismét beléphetnek Magyarország területére.

7.05 Két megyében másod-, tizenegy megyében elsõfokú figyelmeztetés van érvényben

Két megyében másodfokúra emelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Tizenegy megyében elsõfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentõs mennyiségû hó miatt. Az ország több területén a következõ órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora reggel az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erõs hófúvás miatt.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsõfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hófúvás miatt.

Emellett 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezért ezeken a területeken a havazás miatt is elsõfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: lassanként a Dunántúl déli területein megszûnik a hóesés, míg az Alföldön és északkeleten további, általában gyenge, közepes intenzitású havazás várható. Éjfélig ezeken a területen (kelet felé növekedve) további 3-10 centiméter hó valószínû, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban 10 centiméternél is több friss hó is hullhat.

Zala és Somogy megye nyugati részén (kisebb területen) az erõs szél a vastagabban hóval fedett területeken a nap elsõ felében még erõsebb hófúvást okozhat. A keleti megyékben várhatóan a késõ esti órákig a hóréteg növekedésével az erõs szélben szintén (nagyobbrészt gyenge) hófúvásra lehet számítani - tették hozzá.

5.38 Országszerte csaknem 200 esethez riasztották a tûzoltókat

A havazás kezdetétõl, a leginkább érintett öt megyében több mint száz, országosan pedig csaknem kétszáz, a téli idõjárással összefüggõ esethez riasztották a katasztrófavédelem tûzoltó egységeit - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje szombat hajnalban.

Hajdu Márton kifejtette: a leginkább érintett Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében összesen 113 olyan beavatkozást hajtottak végre a tûzoltók, amely egyértelmûen a téli idõjáráshoz volt köthetõ.

Szombatra virradóra a szolgáltatók szakemberei helyreállították az áramellátást Kiskõrösön, ahol egy trafó meghibásodása miatt több mint 1700 fogyasztónál nem volt áram. Elhárították a Somogy megyei hibát is, ott egy fa dõl az elektromos vezetékre, több mint 2100-an maradtak szolgáltatás nélkül átmenetileg. A Vas megyei Bajánsenyén szintén vezetékszakadás miatt 54 fogyasztónál nem volt áram.

A havazással érintett területeken számos baleset történt a közutakon. Baranya megyében, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében több jármû elakadt, köztük számos busz.

Hajdu Márton ismertetése szerint Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye védelmi bizottsága döntött úgy pénteken, hogy közlekedési korlátozásokat vezet be, ezek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkoztak.

Szombaton hajnal háromkor Zalában feloldották a kamionok belépési tilalmát, azonban a másik három megyében a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak, tehát ott az M6-os és az M7-es autópályák kivételével még mindig nem közlekedhetnek a nehéz teherautók. Ez érinti a Horvátország felõl Somogy, illetve Baranya megyébe belépni szándékozó kamionokat. A szükségparkolókban veszteglõ sofõrök ellátását a karitatív szervezetek bevonásával biztosítják. Az említett két sztrádán az M0-s körgyûrûtõl a teljes szakaszon még mindig díjmentes a közlekedés.

A katasztrófavédelem a havazás kezdete óta különbözõ csatornákon keresztül tájékoztatja a lakosságot. Az OKF és a megyei igazgatóságok honlapjain keresztül az aktuális helyzetrõl, a követendõ magatartási szabályokról tájékoztatta a közvéleményt. A Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatáson 77 üzenet jutott el az alkalmazást használókhoz, emellett ezen a felületen az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 80 üzenete is megjelent. A fõigazgatóság saját hivatalos Facebook-oldalán 32 posztot helyezett el kimondottan a hóhelyzettel kapcsolatban - ismertette a szóvivõ.

5.38 Minden út járható, nincs elzárt település

Nincs elzárt település és minden út járható az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat hajnalban az MTI-vel. Közleményük szerint a fõutak a szórás és a takarítás hatására latyakosak, hókásásak, Dunaújvárosnál, Bács-Kiskun megye nyugati részén, Békés megyében, továbbá Tiszafüred és Polgár térségében pedig havasak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, az M3-as gödöllõi és káli szakasza száraz. Az M7-es autópálya eszteregnyei szakasza hókásás, a fonyódi szakasza latyakos. Az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakasza havas. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak, nehezen járhatók.

Az éjszakai órákban a dél-Dunántúlon 5, Bács-Kiskun és Békés megyében 5-10, Solt közelében 12 centiméternyi friss hó hullott. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban. A hajnali órákra elállt a havazás a Dunántúl nyugati részén, jelenleg Tolna és Baranya megyében, az Alföld déli területén és a Tiszántúlon váltakozó intenzitással esik a hó. Havazik Dunaújváros és Monor környékén, illetve Sátoraljaújhely közelében. Hószállingózást jeleztek Fertõszentmiklós, Tatabánya és Székesfehérvár közelében, a Jászságban és a keleti határszakaszon - olvasható az Útinform közleményében.

Zala, Somogy és Baranya megye nagy részén továbbra is másodfokú, Jász-Nagykun, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Tolna, Fejér, Somogy, Veszprém és Vas megye jelentõs területén elsõfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt. Ezeken a területeken a következõ órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!