2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A segítségnyújtásról szóljanak az öngyilkosságokról beszámoló tudósítások!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-26 19:35:36
A hírközlési és médiabiztos vizsgálatai szerint a kereskedelmi tévék hírmûsoraiban látható a legtöbb öngyilkosságról szóló tudósítás.

Bodonovich Jenõ szerint fontos lenne, hogy az errõl szóló hírek elsõsorban a krízishelyzetben lévõknek nyújtható segítségre hívják fel a figyelmet. A médiabiztos pénteken, a Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatóján ismertette a médiumok 2012-es és 2013-as híradásairól készült elemzésének eredményét. Elmondta: a vezetõ hírmûsorokban ezalatt sugárzott 143 ezer tudósításból 575 érintette az öngyilkosság kérdését. Ezek csaknem 37 százalékát a TV2, mintegy 18 százalékát az RTL Klub, majdnem 9 százalékát a Hír TV, mintegy 8 százalékát pedig az M1 mutatta be.

A vizsgált híradások egy része túszdrámákat taglalt, amelyek öngyilkossággal végzõdtek, de gyakori volt a családi konfliktusok bemutatása is, több esetben pedig az áldozatok temetési szertartása is látható volt – derül ki a vizsgálatból. Bodonovich Jenõ bírálta, hogy több mint kétszázharminc alkalommal szerepelt a tudósításban az elkövetés módja, és majdnem ilyen számban annak helyszíne. A riportok olykor olyan okokat közöltek, amelyek a szomszédok, munkatársak találgatásán alapult, de az öngyilkossághoz vezetõ okok közül több esetben említették a megnehezült életkörülményeket, szintén találgatásokra alapozva.

Mint azt a biztos elmondta, az esetleges búcsúlevelek vagy az elhunyt fényképének közlése egyeseket a médiahírességgé válással kecsegtethet, így szerinte ez hibás bemutatási mód. Ugyancsak károsnak ítélte annak közlését, hogy az elkövetõnek több kísérlete is volt korábban. Helytelenítette, ha egy tudósítás egy korábbi eset elkövetési módjára vagy helyszínére utal, ez ugyanis példával szolgálhat másoknak. Közölte: a krízishelyzetben lévõkön segít az ingyenesen hívható 116-123-as lelki segélyvonal, a számot azonban mindössze hét riportban jelenítették meg az elmúlt két évben.

Szakembereket is mindössze huszonkét esetben szólaltattak meg a riporterek, holott õk rávilágíthatnának a krízishelyzet jeleire, támpontot nyújtva azoknak, akik még idejében segíthetnek a bajba jutottakon. Elítélõen szólt a biztos arról a tudósításról, amely egy tizenegy éves kislány öngyilkosságáról számolt be, a helyszín, a szomszédok megjelenítésével, az okok taglalásával. Ugyancsak bírálta azokat a híradásokat, amelyek bûncselekménnyel vádolt emberek öngyilkossággal történõ fenyegetõzésérõl szóltak, mert mint mondta, ezek a mintaadáson túl az eljáró bíróság befolyásolására is alkalmasak lehetnek.

A tájékoztatón Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE tanszékvezetõ egyetemi docense arról számolt be, hogy az öngyilkosságot elkövetõk 90 százaléka pszichiátriai beteg, így gyakran egy betegség hatására elkövetett cselekményt mutat be a média a szerepeltetésükkel. Az elkövetés mögött leggyakrabban depresszió, szorongás vagy szerhasználat áll – közölte. A médiabiztos korábban az Egészségügyi Világszervezet útmutatása alapján ajánlást készített a magyar média számára az öngyilkossággal kapcsolatos esetek helyes bemutatásáról. Ezt honlapján tette közzé, a mostani felmérése eredményeit azonban eljuttatta a médiumok hírigazgatóinak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!