2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Eddig háromszor volt rezsicsökkentésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-26 19:49:27
Elõször tavaly januárban, amikor 10 százalékkal lett olcsóbb a földgáz, az áram és a távhõ. 2013 júliusában a vízdíj, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja mérséklõdött ugyancsak 10 százalékkal, novembertõl pedig ismét a gáz, az áram és a távhõ lett olcsóbb. Korábban számos elemzés rámutatott, hogy a magyar jövedelmek elmaradnak az európai átlagtól, így az energiaárak nagyobb részt hasítottak ki a háztartások kiadásaiból.

Sokáig a románok után a magyarok fizettek a legtöbbet az energiáért - mondta az M1 Az Este címû mûsorában Ságodi Attila, a KPMG energetikai tanácsadója. A szakértõ szerint a privatizált közmûcégek többsége termel profitot, de hozzátette: a nyereség minden vállalkozásnál szükséges ahhoz, hogy a befektetett tõke megtérüljön.

A nonprofit mûködéssel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: véleménye szerint ez csak úgy képzelhetõ el, hogy a vállalatoknak a gazdasági elvárás szerinti megtérülésen túl ne legyen profitja. Megjegyezte, figyelembe kell venni, hogy a vezetékhálózat karbantartása is befektetést igényel, vagyis a fenntarthatóságnak nem szabad sérülnie.

Az energiaárak mérséklésére adhat lehetõséget az is, ha csökken a világpiacon a földgáz vagy a villamos energia ára, erre az elmúlt idõszakban többször is volt példa - hangzott el a Déli krónikában. Az energetikai hivatal adatai szerint a második rezsicsökkentést követõen a magyar családok decemberben már kevesebbet költöttek rezsire mint a szlovákok, a csehek és a portugálok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!