2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Újabb nõk mehetnek majd korábban nyugdíjbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-27 16:20:49
Szélesedik azon nõk köre, akik után a munkaadók igénybe vehetik a nyugdíjba vonulás elõtti idõszakra vonatkozó bér- és járulékkedvezményeket annak a programnak a keretében, amely segíti a nõket a 40 év szolgálati jogviszony megszerzésében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

Az idén januárban életbe lépett változtatások szerint a 60. életévüket betöltött álláskeresõ nõk jogosultsági idejükre való tekintet nélkül léphetnek be ezután a programba, az 55. életévüket betöltött nõk esetében pedig legalább 37 év jogosultsági idõ szükséges. Az érintetteknek mindkét esetben - közvetlenül a támogatás elõtt - legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresõi státusszal kell rendelkezniük.

Az NGM emlékeztet arra, hogy a programban eleinte azok vehettek részt, akik legalább 39 év jogosultsági idõvel rendelkeztek, és legalább fél éve álláskeresõként szerepeltek a munkaügyi nyilvántartásban. A belépésre 2013. december 31-ig volt lehetõség.

A programban a támogatás maximum egy évre szól, ez idõ alatt 10 hónapig a bruttó bér és járulékok 100 százalékával támogatják a munkaadókat a célcsoport foglalkoztatásában, vagyis további 2 hónap támogatás nélküli foglalkoztatást kell vállalnia a munkaadónak.

A támogatás mértéke a garantált bérminimum 125 százaléka lehet maximálisan, jelenleg ez havi 147 ezer 500 forint. A program teljes költsége mintegy 1,5 milliárd forint, amelyet a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítanak.

Az NGM közleménye szerint a programról eddig több mint 3400 álláskeresõ és közel 350 munkaadó érdeklõdött a munkaügyi kirendeltségeken. A rövid idõszak, valamint az ügyfelektõl érkezõ észrevételek miatt módosult a program feltételrendszere, így 2014. április 30-ig vonhatók be az érdeklõdõk.

Az idén életbe lépett rugalmas feltételek, a maximum 10 hónapig tartó támogatási idõszak, valamint a munkahelyvédelmi akció által biztosított adókedvezmény kedvezõ lehetõséget biztosít az 55 év feletti nõk foglalkoztatására, illetve ahhoz, hogy nyugdíjba vonulásukat elõsegítse.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!