2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Mikor fizethetünk a telefonunkkal a magyar boltokban?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-27 16:48:46
Az idei év közepétõl indulhat el az NFC-s fizetésre alkalmas MobilTárca "éles" mûködése Magyarországon - tudták meg a Vodafone-tól.

A MobilTárca Szövetség egyik legjelentõsebb tagjának tervei szerint az induláshoz szinte már minden adott, jól haladnak a fejlesztések, nagy feladat viszont, hogy a felhasználók számára bemutassák a rendszer mûködésének elõnyeit.

Elkötelezett a Vodafone a MobilTárca mellett: a mobilszolgáltató terveiben hosszú távon szerepel mobiltelefonokba integrált NFC-alapú fizetési technológia - tudták meg a Vodafone-tól. A mobilszolgáltatónál úgy látják, az év közepétõl mûködhet élesben Magyarországon a MobilTárca: ez gyakorlatban leginkább azt jelenti majd, hogy okostelefonunkat tudjuk egyérintéses bankkártyaként használni, például ha fizetünk a boltban, automatáknál, vagy bármely olyan helyen, ami rendelkezik NFC elfogadó terminállal. A MobilTárca azonban jóval több funkcióval rendelkezik, mint egy hétköznapi bankkártya: buszbérletként, belépõként, hûségkártyaként vagy pontgyûjtõként is használhatjuk majd.

A Vodafone-nál elmondták: a mobilszolgáltatónak azért éri meg kialakítani ezt a rendszert, mert jobban ki tudja használni a telefonok személyes mivoltát, azaz közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki az ügyféllel és a MobilTárca segítségével a fizetési megoldásokon túl saját, akár személyre szabott szolgáltatásokat adhat - például kuponokat, pontgyûjtõ programot.

A MobilTárcánál jelenleg a tesztüzem folyik, az eddigi adatok szerint a felhasználók látványosan gyakran használják telefonjukat fizetésre és ezzel együtt többször használják a mobiltárcába telepített pontgyûjtõ kártyájukat - például a SuperShop-ot - is. Ez egyébként egy öngerjesztõ folyamatnak is tekinthetõ, tehát minél több ilyen funkció kerül a mobiltárcába, az annál jobban ösztönzi a vásárlót, hogy a telefonjával fizessen - a Vodafone-nál épp ezért vélik úgy, hogy a megoldás nemcsak elõnyös, kényelmes és biztonságos a felhasználók számára, hanem gyorsan megtérül a résztvevõ kereskedõk számára is. Sõt, állításuk szerint a nagy kártyatársaságoknak - MasterCard, VISA - is érdeke, hogy részesei legyenek ennek a folyamatnak, mivel ez a fejlõdés azt is jelenti, hogy újabb bankkártyák jelennek meg a rendszerben, a fizikai mellett virtuális formában.

A tervek szerint a rendszert nem csak bolti vásárlásra lehet majd használni, hanem például belépõjegyeknél, vagy a tömegközlekedési jegyek vásárlásánál is. Ez utóbbinál azért is mûködhet kiválóan a technológia, mert tárolni tudja a jegyet (tehát ha mégsem száll fel az utas, nem veszti el a megváltott jegyét), és jól megoldható az alternatív közlekedési logikák - például a szakaszjegy, idõ alapú jegy - kialakítása is.

A Vodafone szerint az is cél, hogy a készülékgyártók minél inkább nyitottak legyenek a technológiára. A várakozások szerint az év végére az új okostelefonok közel 90 százaléka alkalmas lesz az NFC használatára, fontos, hogy nem csak a drágább telefonok, hanem a széles tömegek által hozzáférhetõ készülékek is. Úgy látják, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy meggyõzzék ügyfeleiket a technológia biztonságáról, hiszen nem elég biztonságosnak lenni, biztonságérzetet is kell adni a felhasználóknak.

NFC technológia

Az NFC technológiával a telefonunkba költöztethetjük a bankkártyánkat, a hûségkártyánkat, vagy akár a belépõkártyánkat. Tehát a mobilunkat használhatjuk vásárláskor, vagy a munkahelyünkre történõ belépéskor. Ehhez egy NFC képes okostelefonra van szükségünk, amire telepítünk egy alkalmazást. Ezután a telefonunk ugyanúgy fog mûködni, mint a PayPass-szal ellátott bankkártyánk, vagy a céges belépõkártyánk.

Az NFC egy vezeték nélküli kommunikációs szabvány, mint a WiFi, vagy a Bluetooth. Különlegessége, hogy az egymástól pár centiméterre lévõ eszközök a technológia révén kommunikálhatnak egymással. És hogy miért érdekes ez nekünk? Ugyanilyen elven mûködik például a bankkártyánk egyérintéses fizetési rendszere (pl. PayPass) is!

A technológia használatához szükségünk van egy mobiltárca alkalmazásra is az okostelefonunkra telepítve. Ennek segítségével ki-be kapcsolhatjuk a Mobil NFC kártyánkat. Bekapcsolt állapotban a mobiltárca megnyitása nélkül is lehet fizetni (vagy pontokat gyûjteni, az irodába belépni, stb.), míg ha a kártya ki van kapcsolva, akkor az alkalmazást el kell indítani, hogy a funkciókat tudjuk használni. A SIM-kártyán elhelyezett biztonsági elemnek, valamint a mögötte lévõ biztonságtechnológiai infrastruktúrának köszönhetõen személyes kártyaadataink és a tranzakciók során keletkezõ adataink teljes biztonságban vannak.

Jelenleg Magyarországon a technológia tesztidõszaka zajlik 2014 június 30-ig. Az egyedülálló MobilTárca projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával, a magyar piac legfontosabb szereplõinek összefogásával valósul meg. A Mobiltárca a MasterCard PayPass fizetési technológiáján alapul, a kezdeményezésben a kártyatársaság mellett mindhárom mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország – az egyik legnagyobb hazai pénzügyi szolgáltató – az OTP Bank – és a SuperShop hûségprogram vesz részt. 2014-ben új szereplõként az Interticket és az All You Can Move sportkártyákat kibocsátó cég is csatlakozott a programhoz.

A tesztidõszak alatt mire használható?
Fizetés egy érintéssel: A tesztelésben résztvevõk minden MasterCard PayPass logóval ellátott elfogadóhelyen egy érintéssel fizethetnek.
Hûségpontok gyûjtése és beváltása egy érintéssel: A tesztelõk a SuperShop NFC típusú hûségkártyáját használhatják hûségpontok gyûjtésére, illetve beváltására, a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél.
2014-tõl az Interticket jegyrendszerén keresztül vásárolt jegyek és az All You Can Move sportkártya is elérhetõek a MobilTárcában.

Fontos információ, hogy sajnos a tesztelésre már nem lehet jelentkezni. De a tesztidõszak lezárása után valószínûleg mindenki számára elérhetõ lesz a szolgáltatás. Külföldön például már mûködik, így segítségével akár az edzõterembe is bejuthatunk, vagy a mobilunkkal fizethetünk a sarki kisboltban. Ha addig se bírod ki PayPass-os bankkártya nélkül, keress egy hozzád való hitelkártyát kalkulátorunk segítségével!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!