2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az állami nyugdíj mellé egyre szükségesebb az öngondoskodásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-27 17:16:39
Az európai népesség folyamatosan elöregszik, így egyre kevesebb aktív korú polgár befizetéseibõl kell egyre több nyugdíjas részére állami nyugdíjat fizetni, a nyugdíjaskori változatlan életszínvonal ezért csak öngondoskodással érhetõ el - mondta az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója Budapesten.

Cornelia Coman idézte az EU Magyarországra vonatkozó elõrejelzését: jelenleg a magyar átlagpolgár utolsó fizetésének 83 százaléka a nyugdíj, 2050-ben már csak 65,5 százaléka lesz, mivel a 65 év feletti korosztály aránya a mai 20 százalék alattiról 26 százalékra emelkedik.

A 225 ezer forintos bruttó átlagbér után jelenleg 124 ezer forint a nyugdíj, amely - változatlan átlagbért feltételezve - 2050-re 98 ezer forintra csökken - tette hozzá Cornelia Coman. Hozzátette: miközben a nyugdíjasok aránya növekszik, tovább is élnek, jelenleg a nyugdíjazást követõen még 16 évig, de évente 0,1 százalékkal emelkedik a várható életkor. A vezérigazgató idézte a GfK Hungária és az ING közös felmérésének egyik megállapítását: az aktív korúak mindössze negyede takarékoskodik nyugdíjas korára, pedig a szükséges havi megtakarítás annál kevesebb, mennél korábban kezdi valaki a takarékosságot.

Cornelia Coman egy példán mutatta be a havi 120 ezer forintos többletnyugdíjhoz szükséges havi megtakarítás összegét. Aki 29 évesen kezdi azt, annak 14 ezer, aki 39 évesen, annak 30 ezer, míg aki 49 évesen, annak 80 ezer forintot kell - üzleti biztosításban - havonta megtakarítania. Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy - a szakma kezdeményezésére - a korábbi pénzügyi felügyelet javaslatot tett a kormánynak a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvitelére valamely önkéntes nyugdíjpénztára. Ezzel meg lehetne õrizni az eddigi megtakarításokat, de a kormány eddig nem döntött errõl.

Német János, a biztosító termékfejlesztési vezetõje kiemelte, hogy az idei év elejétõl a nyugdíjbiztosításokra járó 20 százalékos adókedvezmény is a nyugdíjas elõtakarékosságra ösztönzi az aktív korúakat. Miután a nyugdíj-elõtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjbiztosítás adókedvezménye is ilyen arányú, így a három öngondoskodás párhuzamosan is folytatható, annak csak az adókedvezmény évi 280 ezer forintos felsõ határa szab határt - tette hozzá a termékfejlesztési vezetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!