2024. április 24. Szerda, György.
 
Autósok figyelem! - Változások jönnek KRESZ-benForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-27 18:26:26
Még másfél hétig, február 5-éig lehet véleményezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatát a KRESZ-módosításról; a szaktárca hivatalos oldalán olvasható javaslatban egyebek mellett új fényjelzések és egységes táblák bevezetése szerepel.

Az NFM közleményben tudatta, hogy új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ a tárca közigazgatási és társadalmi egyeztetés alatt álló javaslatai alapján.

A közleményben emlékeztettek: balesetveszélyes helyzetet okoz, ha az autós az autópályán vagy autóúton kialakuló torlódás miatt fékezésre kényszerül. A javaslat szerint a KRESZ elõírná, hogy a jelentõs sebességcsökkentést (a jármû megállásáig vagy a lassítás megszüntetéséig) a jövõben a jármû mindkét oldali elsõ és hátsó irányjelzõjének egyidejû mûködtetésével kell jelezni. A tárca szerint a bevált gyakorlathoz igazodó elõírás bevezetésével kevesebb lehet az ütközés a gyorsforgalmi utakon.

A módosításban a KRESZ megújítását célzó lakossági felmérésben felmerült javaslat is helyet kapott: az elõírások megengedhetik, hogy a forgalmat irányító készülékek piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítõ lámpákon csökkenõ számsor utaljon az adott fényjelzés megváltozásáig hátralévõ idõtartamra.

A közlemény emlékeztet arra is: a KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott, a hatályos jogszabályban ezért tucatnyi különbözõ stílusú közúti jelzés található. A rendeletben a módosítás nyomán az olykor 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben kiszerkesztett táblák válthatják fel, a tanulóvezetõk így a hatályos KRESZ-bõl pontosan azokat a táblaképeket sajátíthatják el, amelyekkel az utak mentén is találkozhatnak.

A rendelkezések néhány, jogszabályban rögzített eltérést megengedhetnek, így például kimondhatják, hogy városképi okokból más közúti jelzésekkel össze nem téveszthetõ egyedi táblák jelölhetik a helyi közösségi közlekedési eszközök megállóit és a taxiállomásokat.

Több uniós tagállamban kialakult gyakorlat átültetésével új jelzõtábla adhat tájékoztatást az út mellett vagy annak közelében lévõ egyházi létesítményrõl; felirat utalhat a felekezet, vallási közösség és az épület nevére, a szertartások idõpontjára. Az információknak különösen olyan idegenforgalmi és üdülõövezetekben lehet jelentõségük, ahol az odalátogatók kevesebb helyismerettel rendelkeznek - olvasható az NFM közleményében.

Mint írták, a mûszaki elõírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelzõ lámpa szabályszerû használatának lehetõségét a motorkerékpárosok elõtt; az 5-6 cm átmérõjû pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható, és csak kismértékben terheli a jármû elektronikai rendszereit.

Az NFM felidézte: a KRESZ e-útdíj bevezetéssel egyidejûleg hatályba lépett módosítása megtiltotta a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármûvek átmenõ forgalmát az alsóbb rendû úthálózaton. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján azonban az elõzetesen becsülttõl jelentõsen elmaradó, kismértékû átterelõdés mutatható ki a díjköteles szakaszokról a mellékutakra egyes térségekben - foglalta össze a tárca.

Mint írták, a jogalkotó ezért a helyi kereskedelem és gazdaság élénkítése végett a megyén belüli célforgalomban enyhíti a korlátozást. A súlyhatár általánosságban 12 tonnára nõ, ezzel gyakorlatilag a kéttengelyes tehergépkocsik teljes köre bekerül a kedvezményezettek közé. A pontosabban körülhatárolt tilalom lehetõvé teheti, hogy a kijelölt szervek a jelenleginél is hatékonyabban lássák el ellenõrzési feladataikat - írták.

A kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetésre közzétett rendelettervezethez február 5-éig lehet véleményeket fûzni, a rendelettervezet végleges elfogadásáról várhatóan egy-két hónapon belül döntés születik; az új elõírások a kihirdetést követõ napon lépnek majd hatályba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!