2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Ezekre kell figyelni - mondják az adószakértõkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-29 14:24:03
Február közepéig írásban kell nyilatkozniuk azoknak, akik az adóhivatallal szeretnék elkészíttetni bevallásukat. Az adóbevallással kapcsolatos kérdésekre kerestek a választ.

Az egyik megkérdezett könyvelõ szerint a személyi jövedelemadó-bevallás kitöltésével célszerûbb szakemberhez fordulni, mint házilagos módszerekkel próbálkozni. Csak maga az utasítás ugyanis 170 oldal, amit nehéz áttekinteni. A szakember szerint akkor érdemes egyedül megcsinálni az adóbevallást, ha az internetrõl letölthetõ bevallási programot használja az adózó, mert abban olyan beépített ellenõrzési pontok vannak, amelyek nem engedik meg téves adatok beírását. A tavalyihoz képest ugyan nincsen változás a bevallásban, de a jelenlegi jogszabályoknak, illetve az esetleges kedvezmények igénybevételével kapcsolatos tudnivalóknak utána kell néznie annak, aki saját maga készíti el a bevallásást.

Május 20-áig körülbelül négymillió adóbevallást vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mondta el Aszalós Andrea sajtóreferens. Hozzátette: egyre többen nyújtják be elektronikus úton az adóbevallást, amelynek nagy elõnye, hogy a program nem enged hibázni. Az szja-bevallásnak többféle módon tehetnek eleget az állampolgárok. Az egyik legegyszerûbb formája a munkáltatói adó-megállapítás, ennek igénybevételérõl január végéig lehet nyilatkozni. Ha a dolgozó ezt nem kéri, arról is nyilatkoznia kell, valamint a munkáltatónak is értesítenie kell a dolgozót, ha nem vállalja a bevallás elkészítését. Ez esetben azonban fel kell hívnia a dolgozó figyelmét, hogy más módokon is be tudja nyújtani az adóbevallást, például egyszerûsített bevallás formájában, amelyben az adóhatóság mûködik közre, de az adózónak errõl is nyilatkoznia kell.

Aszalós Andrea az adóbevallás elkészítése során elõforduló leggyakoribb hibák között említette azt, hogy az adózó nem írja alá a bevallást, így az érvénytelen. Ebben az évben ez már egyszerûen megoldható, hiszen csak a fõlapon, egy helyen kell aláírni, tette hozzá a NAV sajtóreferense. Felhívta a figyelmet arra is, ha valaki családi kedvezményt szeretne érvényesíteni, az eltartottak és a kedvezményezettek adatait pontosan kell kitölteni, enélkül szintén érvénytelen a bevallás. Hiba esetén benyújtási határidõn belül még lehet korrigálni a bevallást, tájékoztatott Aszalós Andrea.

A sajtóreferens hangsúlyozta: az adóhatóság azoknak nem küldött adóbevallás csomagot, akik nem bevalláskötelezettek, illetve, akik tavaly elektronikus úton nyújtották be a bevallásokat, mindenki másnak meg kellett kapnia a csomagot. Ha valaki mégsem kapta meg, fel kell keresnie az adóhatóság ügyfélszolgálatát, ahol átveheti az iratcsomagot. Ez abban az esetben is igaz, ha valaki nem olyan módon szeretné elkészíteni az adóbevallását, mint tavaly, hiszen ebben az évben mindenki csak annyi és olyan papírt kapott, ami megfelel a tavalyi bevallásának.

A határidõkkel kapcsolatban Aszalós Andrea elmondta: január 31-éig kell a munkáltatói adó-megállapítást kérni. Február 17-éig pedig kérhetik az adózók, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítse el az adóbevallásukat. Adóbevallási kérdésekkel kapcsolatban a 06-40-20-21-22-es ügyfélszolgálati telefonszámon is lehet érdeklõdni, információk találhatók a nav.gov.hu honlapon, valamint az adóhivatal Facebookon-oldalán szintén rendszeresen közzéteszik a legfontosabb információkat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!