2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Adóhatáridõ: errõl még péntekig nyilatkozhatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-30 15:57:21
A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat, ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek - errõl január 31-éig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Tavaly 703,7 ezren választották a munkáltatói elszámolást, 29,9 ezerrel többen, mint az elõzõ évben, így ennek a bevallási módnak az összes bevalláson belüli súlyaránya 15-rõl 15,8 százalékra emelkedett.

Az adónyilatkozat többek között akkor választható, ha a magánszemély az adóévben kizárólag adóelõleget megállapító munkáltatótól, kifizetõtõl szerzett jövedelmet, az adóelõleget megállapító munkáltató által levont adó, adóelõleg és a ténylegesen fizetendõ adó különbözete nem haladja meg az ezer forintot, s a kifizetõ az adót, adóelõleget hiánytalanul levonta. Az adónyilatkozat az adózó által benyújtott bevallásnak minõsül.

A munkáltatónak a munkáltatói adómegállapítást választó magánszemélyekrõl az adóévet követõ év február 12-éig kell adatot szolgáltatnia. A munkáltató a magánszemély nyilatkozata alapján, a március 20-áig átadott igazolások figyelembevételével május 20-áig állapítja meg az adóalapot és az adót, s errõl igazolást ad. Az adómegállapítást június 10-éig, elektronikus úton kell továbbítania a munkáltatónak az állami adóhatósághoz.

Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, az elõzõ munkahelyrõl származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez, ha pedig az adózó január 31-éig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

A magánszemélyeknek akkor is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói szja-megállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná.

A munkáltató továbbra sem köteles elfogadni az adómegállapítást kérõ nyilatkozatot. Abban az esetben azonban, ha nem vállalja a bevallás elkészítését, köteles tájékoztatni a dolgozót az adónyilatkozat vagy az egyszerûsített bevallás választásának lehetõségérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!