2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Harmincezer alapellátásban dolgozó kap béremeléstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 12:12:07
10 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak ebben az évben az alapellátásban dolgozók, többek között a háziorvosok, a gyermekorvosok és a fogorvosok. Az érintettek úgy számolnak, hogy a pénzbõl nettó 10-15 ezer forintos béremelést tudnak végrehajtani. Az intézkedés csaknem 30 ezer embert érint.

Az elmúlt másfél évben két alkalommal növekedett a háziorvosok kártyapénze, ami azt jelenti, hogy egy átlagos praxis összesen csaknem 100 ezer forinttal kap több pénzt havonta.

Nagy Árpád háziorvos azt mondja, a betegellátás színvonalán is érezhetõ, hogy nõtt a finanszírozás, a gépbeszerzések ugyanis gyorsítják a munkát. Az idénre ígért plusz pénzbõl a saját és az asszisztense fizetését emeli majd. „Az összeg kiszámolása után fog kiderülni, hogy mennyire tudjuk növelni a fizetést, de gondolom egy ilyen 10-15 ezer forint nettó béremelkedés biztos lesz belõle” – mondta a Híradónak az orvos.

Tavaly 8,7 milliárd forinttal kaptak több pénzt az alapellátásban dolgozók - idén ennél magasabb összeg áll rendelkezésre. „A 2014-es költségvetés tartalmaz egy 10 milliárd forintos forrásbõvülési lehetõséget az alapellátásra - ez a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok az iskolaorvosok és a védõnõk csoportját jelenti” – fogalmazott Beneda Attila egészségpolitikáért felelõs helyettes államtitkár. Arról még jelenleg is egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, hogy a 10 milliárd forintot hogyan osszák fel az érintettek között.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondja: a bérfelzárkóztatással életben tartható lesz az elöregedett háziorvosi rendszer. Hozzátette: az elmúlt tíz évben semmilyen plusz forráshoz nem jutottak az alapellátásban dolgozók. „Nemhogy bérre, hanem a mûködés költségeire sem volt elegendõ forrás a háziorvosi praxisoknak. Most annyival jobb a helyzet, hogy ezek a pluszok legalább a béremelésnek a lehetõségét a rendszerben dolgozóknál elindította” – fogalmazott Beneda Attila egészségpolitikáért felelõs helyettes államtitkár. Az alapellátásban dolgozók azt szeretnék, ha fizetésük mértéke elérné a kórházi dolgozókét.

Selmeczi Kamill a Híradónak azt mondta: úgy tudja, hogy az érintettek márciustól juthatnak hozzá az idénre tervezett többletforráshoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!