2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Fontos változások jönnek februártól - erre érdemes figyelniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 12:40:47
Jön az ingyenes készpénzfelvétel és a jelzáloghiteleknél is könnyítések jönnek - legalább is az ügyintézésben.

A jelzáloghitel szerzõdések meghosszabbításáért a hitelezõ nem jogosult semmilyen, díjat, jutalékot vagy költséget felszámítani, amennyiben a futamidõ meghosszabbítására öt éven belül nem került sor - a fogyasztói hitelszerzõdési törvénynek ez a szabálya február elsején lép hatályba.

Amennyiben a fogyasztó - szintén február 1. után - legalább 90 napos késedelemben van, a futamidõ alatt egy alkalommal írásban kezdeményezheti a futamidõ meghosszabbítását, legfeljebb 5 évvel. Az ilyen kérelem teljesítését a hitelezõ alapos ok nélkül nem tagadhatja meg. Ebben az esetben sem számíthat fel a bank díjat, költséget és jutalékot.

Szombattól indul a pénzügyi rezsicsökkentés, a törvénybe foglalt lehetõséggel a lakosság havonta kétszer ingyenesen vehet fel készpénzt, összesen 150 ezer forintot, bármelyik bankautomatából. Februárban azok élhetnek a lehetõséggel, akik az elsõ határidõig, január 20-ig errõl nyilatkoztak bankjuknál.

Az ügyfeleknek figyelni kell arra, hogy ne lépjék túl a 150 ezer forintos keretet, mert az a fölötti részre a bank már ATM használati díjat számol fel. A nyilatkozatot csak egyszer kell leadni. Aki az adott hónap 20-ig errõl rendelkezik már a következõ hónapban, 20-a után igénylõk pedig az utána következõben élhetnek a lehetõséggel. A bankszövetség információi szerint a banki ügyfeleknek már a háromnegyede regisztrálta magát az elsõ határidõig.

A nyilatkozatok a bankfiókokban, vagy az internetbankon keresztül adhatók le, az intézmények nem kötelesek mindkét lehetõséget biztosítani, elõfordulhat, hogy - akár átmenetileg is - csak bankfiókban van erre lehetõség. A számlavezetõ banknál arról is kell nyilatkozni, hogy mely bankszámláról veszi igénybe az ügyfél a kedvezményt. Az új törvényi rendelkezést a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézményeknek kell alkalmazniuk, például hitelintézeteknek, takarékszövetkezeteknek.

Az MNB korábbi ismertetése szerint a jogszabály alapján a nyilatkozat megtétele révén bármely Magyarországon elhelyezett ATM-bõl (nem csak a bank saját automatájából) lehet havonta kétszer ingyenesen készpénzt felvenni; a bankkártyával nem rendelkezõ ügyfelek pedig ezt a számlavezetõ pénzintézetük bankfiókjaiban tehetik meg. Egy számlához csak egy nyilatkozat tehetõ, a kedvezmény tehát nem tulajdonosonként, hanem számlánként vehetõ igénybe.

A gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel. Az érintett tranzakcióknál a tranzakciós illeték költségei nem terhelhetõk át a banki ügyfélre. A törvényben meghatározott feltételektõl a fogyasztó számára kedvezõtlenül nem térhetnek el a pénzintézetek.

A fogyasztónak célszerû olyan számlát megjelölnie, amelyre jövedelme érkezik, és jellemzõen arról vesz fel készpénzt. A pénzintézet akkor írhatja elõ kötelezõen azt, hogy a fogyasztó jövedelme az érintett bankszámlára érkezzen, ha a pénzintézet az ingyenességet az ügyfél részére biztosított hitelkeret terhére teljesíti. A jogszabály nem ír elõ tájékoztatási kötelezettséget a bankoknak a kedvezménnyel kapcsolatban, a fogyasztóknak kell a nyilatkozattételt kezdeményezni annak érdekében, hogy az ingyenes felvétellel élni tudjanak.

A nyilatkozatot akkor is meg kell tenni, ha a banki ügyfél csak egy számla tulajdonosa. Az ügyfél az akadályoztatás esetén a nyilatkozatot eseti meghatalmazott útján is megteheti. Intézményenként változó lehet, hogy milyen meghatalmazást fogadnak el (közokiratot, vagy teljes bizonyító erejû magánokiratot). A pénzintézetek alkalmazhatnak formanyomtatványt is.

Ha valaki már beadott egy formanyomtatványt bankjához, de a bankszámlaszáma vagy a bankja (például költözés miatt) megváltozik, és emiatt másik számlát szeretne megjelölni, az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges nyilatkozat visszavonható. Ennek igazolásával másik számlára új nyilatkozatot tehet a banki ügyfél, egyszerre azonban csak egy nyilatkozat lehet érvényben. A bankszövetség ajánlására a tagbankok biztosítják, hogy valamennyi ATM-jükbõl legalább 100 ezer forint készpénzt lehessen egyszerre felvenni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!