2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A jármûipar fontos szerepet játszik a foglalkoztatásbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 13:28:33
Magyarországon a jármûipar fontos szerepet játszik a gazdaság és a foglalkoztatás bõvítésében - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára pénteken a Magyar Tudományos Akadémián rendezett jármûipari konferenciát megelõzõ sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Széchenyi István Egyetemen mûködõ Jármûipari Kutatóközpont a konferenciát a jármûipari képzés és kutatás-fejlesztés helyzetének, jövõjének áttekintésére szervezte.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: az egyetemek, a kutatóintézetek és az ipar együttmûködése lehetõséget teremt arra, hogy a felfedezõ kutatásból az informatikai fejlesztésen keresztül el lehessen jutni a piacképes termékekig.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár elmondta, hogy a magyar jármûgyártás teljesítménye 2013 szeptemberében 27 százalékkal, októberben 28 százalékkal, novemberben 21 százalékkal bõvült az elõzõ év azonos idõszakához képest, tavaly a 620 jármûipari cég 100 ezer embernek adott munkát.

Czomba Sándor fontosnak nevezte a megfelelõ képzettségû munkaerõ meglétét, a multinacionális cégek valamint a kis- és középvállalkozások együttmûködését, a hazai kkv-k beszállítóvá válása, mert ez adhat alapot a gazdaság élénkülésének, a foglalkoztatás bõvülésének.

Magyarországon emelkedik a GDP-arányos kutatási-fejlesztési és innovációs ráfordítás, ez elõsegíti, hogy bérmunka helyett a magyar gazdaságba beágyazódó, magas szellemi értéket képviselõ termelés legyen, ehhez elengedhetetlen az is, hogy a gyakorlati képzés jelen legyen az egyetemeken és a fõiskolákon is - mutatott rá az államtitkár.

Pálinkás József azt hangsúlyozta: a magyar jármûipar több hazai egyetemmel is együttmûködik, és fontosnak nevezte az oktatás, a kutatás és az ipar közelítését, hogy Magyarországon egyre több értéket állítsanak elõ. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora mérföldkõnek nevezte a 2012-ben kötött Jármûipari és Felsõoktatási és Kutatási Együttmûködési Megállapodást, amelyet több felsõoktatási intézmény, kutatóintézet írt alá több jármûipari gyártó céggel.

A sajtótájékoztató keretében oklevelet adtak át a megállapodásban szoros együttmûködést megvalósító vállalatok, kamarák, egyesületek vezetõinek. A konferencia keretében bemutatták a VirCa fejlesztést, amely egyetemi kutatólaboratóriumokat köt össze virtuálisan, valamint a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett elektromos versenyautót.

A szervezõk tájékoztatása szerint a magyar állam az európai uniós források felhasználásával a Jármûipari Felsõoktatási és Kutatási Együttmûködés projektet 1,6 milliárd forinttal, a városok közlekedési terhelésének csökkentését célzó Smarter Transport projektet 950 millió forinttal, a hibrid és elektromos jármûvek fejlesztését megalapozó kutatásokat 869 millió forinttal támogatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!