2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Csökken több gyógyszer ára - Jönnek az okosgyógyszerek isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-02 13:56:14
Több gyógyszer lesz a legolcsóbbak között, s 12 új gyógyszerrel bõvült a támogatott készítmények köre is - közölte az egészségügyi államtitkárság.

Közleményük szerint változtak az egymással helyettesíthetõ és egyenértékû gyógyszerek között bevezetett árverseny (vaklicit) szabályai.

Bõvül a támogatott gyógyszerek köre

A „finomhangolás” következtében a február elsejétõl induló eljárásban tovább nõ a gyógyszerellátás biztonsága, és a betegeknek legkisebb térítési díjjal elérhetõ gyógyszerek köre is bõvül – emelte ki az államtitkárság, megjegyezve: „ezzel biztosítható az, hogy a lakosság további megtakarításokhoz jusson a közfinanszírozott gyógyszerkiadásokon”. Emellett a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent jogszabály-módosítás értelmében kibõvítették a támogatott gyógyszerek körét is, s ennek köszönhetõen csaknem 25 ezer beteg esetében válik elérhetõvé új, hatékonyabb és korszerûbb terápiás lehetõség – írta az államtitkárság.

Krónikus betegeknek lehet könnyebb


Mint kifejtették: februártól százszázalékos támogatással lesz elérhetõ az ismert központi idegrendszeri betegség, a szklerózis multiplex kezelésének elsõ szájon át szedhetõ készítménye, továbbá három készítménnyel bõvül a vesedaganatos betegek kezelésében alkalmazható terápia. Új készítmény nyújt segítséget olyan prosztatatumoros betegeknek, akiknél már csontáttét alakult ki, új gyógyszer áll rendelkezésre a krónikus myeloid leukémia elsõvonalbeli kezelésére is, s új támogatott készítmény válik elérhetõvé a krónikus köszvény és a figyelemhiányos-hiperaktivitási zavarban szenvedõ gyermekek részére is.

Emellett a jogszabály-módosítás értelmében – amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg – a népegészségügyi szempontból kiemelt jelentõségûnek tekinthetõ szív- és érrendszeri betegségek kezelésében egy kardiológiai készítmény szívelégtelenség esetén is alkalmazhatóvá válik. Az államtitkárság szerint „ez terápiás áttörést jelent, ami csökkenti a szívelégtelenség és az infarktus általi halál, valamint a betegségbõl fakadó kórházi kezelések számát”. Ugyancsak „terápiás áttörésnek” nevezték, hogy május elsejétõl a szívritmuszavarban szenvedõ betegek stroke megelõzésére törzskönyvezett három új szájon át szedhetõ véralvadásgátló is támogatni fognak.

Két év alatt 10,5 milliárd spórolás

Az államtitkárság kiemelte: a 2011 õsze óta bevezetett szabályozásnak köszönhetõen 2012-ben a közfinanszírozott gyógyszerek körében a rászorulók 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg. A 2013-as adatok alapján pedig a lakosság számára további 3 milliárd forint megtakarítást hozott az új eljárásrend, így két év alatt 10,5 milliárd forinttal csökkentek a lakossági terhek – olvasható az államtitkárság közleményében.


Okosgyógyszerekkel segít az OEP

Huszonötezer betegnek javulnak a gyógyulási esélyei miután 12 új innovatív gyógyszert fogadott be a támogatásba az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A most befogadott hatóanyagokon kívül további 20 úgynevezett okosgyógyszer áll a sorban. A most befogadott új készítmények közül három a vesedaganat kezelésére szolgál. Az új gyógyszerek támogatásba fogadása nagyon aktuális volt már, ugyanis a vese rosszindulatú daganatainak elõfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben nõ - adta hírül az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE).

A krónikus köszvény (hyperurikaemia) kezelésére szolgáló új készítmény a korábbi terápiánál jóval hatékonyabb, vesebetegek is szedhetik, illetve az eddigi gyógyszerre allergiás betegek is alkalmazhatják. Az új befogadásnak köszönhetõen a betegek által fizetendõ térítési díj közel negyedére csökken. A pitvarfibrilláló betegek a stroke megelõzésére törzskönyvezett új, szájon át szedhetõ véralvadásgátlók támogatására már igen régen várnak. Pitvarfibrilláció okozta stroke eseményt évente 7000 - 8000 beteg szenved el hazánkban; az új gyógyszerek szedésével 4-bõl 3 pitvarfibrilláció okozta stroke megelõzhetõvé válik.

A kezeletlen figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) okozta gazdasági és társadalmi terhek egy közelmúltban elvégzett hazai kutatás szerint évente nemzetgazdasági szinten 33 milliárd forintot tesznek ki Magyarországon. A betegség - melyben 680-1700 fõ érintett évente - okozta többletkiadások családi szinten a 9 milliárd forintot is elérheti. A járulékos költségek és veszteségek az ADHD kezelésének hatékonyabbá tételével jelentõsen mérsékelhetõ. A sclerosis multiplex kezelésében a nagyon aktív relapszáló-remitálló betegek terápiájában hoz változást az az új készítmény, amely az elsõ orális, nagy hatású, a szklerózis multiplex terápiáját új módon megközelítõ és kedvezõbb mellékhatású gyógyszer.

A szívelégtelenség indikációban befogadásra váró készítmény negyedével csökkenti a szívelégtelenség és az infarktus általi halál, valamint a betegségbõl fakadó kórházi kezelések számát, javítja a betegek életkilátásait. Az idõskori nedves makula degeneráció (AMD) terápiája is változhat és a gondozást végzõ centrumok köre bõvülhet. Az egyik gyakori típusú emlõdaganatos betegeket mûthetõvé tevõ kezelése kerülhet még a finanszírozott terápiák körébe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!