2024. április 24. Szerda, György.
 
Uniós forrásból megújul a zeleméri templomromForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-02-02 14:42:52
Európai uniós forrásból megújul Hajdúböszörmény legrégebbi mûemléke, a zeleméri templomrom – jelentette be Fórizs László (Fidesz) alpolgármester a pénteki alapkõletételen.

Emlékeztetett rá, hogy a Bodaszõlõért Egyesület az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki örökség megõrzéséhez a LEADER programból nyert 2013 nyarán 25 millió forintot.

A pályázati programban Hajdúböszörmény önkormányzata nem vesz részt, de szakmai, pénzügyi és logisztikai támogatást biztosít az egyesületnek – tette hozzá.

Fórizs László emlékeztetett rá, hogy a templomrom 1907 óta mûemlék. A templom alapját és a megmaradt falakat 1972-ben tették bemutathatóvá, de napjainkra sokat romlott az állapota: a romhoz vezetõ lépcsõ állapota nagyon rossz, a falat több helyen megbontották, a téglákon vésésnyomok láthatók.

A beruházás során a halomra – amelyen a templomrom áll – felvezetõ lépcsõsort újjáépítik. A mûemlékhez tartozó telket faoszlopokból álló kerítéssel kerítik körbe. A területet parkosítani fogják, õshonos fákat (kõris, nyír, tölgy, szil) ültetnek el, és kialakítanak egy növénykertet is – sorolta az alpolgármester.

Hozzátette: pihenõhelyeket és fõzõhelyeket is kiépítenek, ezzel lehetõvé válik, hogy óvodás és iskolás csoportok hosszabb idõt töltsenek el a területen. A pihenõhelyek éjszakai kivilágítását korszerû, napelemes LED kandeláberek biztosítják. A templomrom falán helyreállítják a két mûemléki információs táblát is – hangzott el az alapkõletételen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!