2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nézõpont: a társadalom többsége támogatja a paksi bõvítéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-03 10:16:53
A Nézõpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az orosz-magyar gazdasági együttmûködés erõsítését és a paksi bõvítést is támogatja a lakosság többsége.

Az Nézõpont Intézet által megkérdezettek 89 százalék hallott arról, hogy Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi bõvítésrõl. A megkérdezettek 52 százaléka tartja szükségesnek a bõvítését, 25 százalékuk ellenzi azt, 23 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Mint írták: jelentõsen nagyobb a megállapodást elõnyösnek tartók tábora (42 százalék), mint az azt elutasítóké (23 százalék).

Pártokra lebontva a Fidesz-szimpatizánsok kétharmada nagyon elõnyösnek, vagy inkább elõnyösnek tartja a paksi bõvítést, 5 százalékuk tartja nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak. A baloldali összefogást támogatóknak csaknem fele (49 százalék) hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak ítélte meg, 19 százalékuk viszont nagyon elõnyösnek vagy inkább elõnyösnek. A jobbikosok körében jelentõsen többen vannak a paksi bõvítést támogatók (41 százalék), mint az azt ellenzõk (22 százalék). Az LMP szimpatizánsok közül 10 százalék inkább elõnyösnek, 40 százalék viszont nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak tartja a bõvítést.

A Nézõpont Intézet úgy véli: a paksi bõvítés pozitív megítélésének hátterében az állhat, hogy a megkérdezettek 55 százaléka, de még a baloldali összefogás pártjaival szimpatizálók 48 százaléka is a mostaninál szorosabbra fûzné Magyarország és Oroszország gazdasági kapcsolatait. A felmérés szerint a Fidesz-szimpatizánsok 65, a Jobbik-szimpatizánsok 59, az LMP-t támogatók körében 44 százalékos az orosz-magyar gazdasági együttmûködés támogatottsága.

Az intézet összefoglalva azt állapította meg, hogy mind az orosz-magyar gazdasági együttmûködés erõsítése, mind a paksi bõvítés a társadalom többségének támogatását élvezi, így - mint fogalmaztak - aligha alkalmas a baloldal számára kampánytémának.

A közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése január 20. és 25. között ezer ember megkérdezésével készült.A baloldali összefogásról és a paksi atomerõmûrõl cikkeztek külföldön Az államfõhöz fordul a paksi bõvítés miatt az LMP A paksi bõvítést felügyelõ bizottság megalakítását kezdeményezi a Jobbik Az Együtt-PM tájékoztatást kér a paksi atomerõmû bõvítésérõl Az MSZP a paksi bõvítésrõl kérdezi a nemzetgazdasági minisztert Barcza: Új gazdaságtörténeti korszak kezdõdhet Magyarországon

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!