2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hét igazoltan zsírégetõ ételForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-03 11:57:24
Idõrõl idõre feltûnnek új zsírégetõ „szuperélelmiszerek”, rövid idõ után azonban a feledés homályába merülnek. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amely évek óta töretlenül a listán szerepel – nem véletlenül.

Manapság, ha jó egy cég marketingje, hamar „szuperétel” lesz egy élelmiszerbõl, amelynek fogyasztása égeti a zsírt, felturbózza a szexuális életet, egészségesebbé tesz, egyszóval csak jól járhatunk vele.

Míg azonban sokszor mindössze gyenge lábakon álló magyarázatokkal „bizonyítják” a vélt szupererõt, addig léteznek olyan hosszú ideig vizsgált, hiteles szakmai szervezetek által alátámasztott kutatási eredmények, amelyek valóban igazolják egyes ételek zsírégetõ hatását. Egyik sem csodaszer, de egy megfelelõen összeállított étrend részeként (rendszeres testmozgással kísérve) valóban súlyvesztést eredményezhetnek. Íme, néhány igazoltan zsírégetõ étel.

 

Marhahús és vadlazac

A szabadon legeltetett marhák húsa tápanyagokban és antioxidánsokban igen gazdag. Aki ilyen tartásból származó húst fogyaszt, nagyon jó minõségû fehérjét juttat a szervezetébe, amely ráadásul kétszer annyi, a zsírégetést serkentõ és az izomépítést elõsegítõ konjugált linolsavat tartalmaz, mint a szemes takarmányon nevelt marhák húsa. Több tucat klinikai kutatás vizsgálta a konjugált linolsav testsúlyra gyakorolt hatását, és az eredmények általában igazolták, hogy a vegyület elõsegítheti a fogyást. Egy átfogó metaanalízis szerzõi úgy fogalmaztak, hogy a konjugált linolsav embereknél szerény testzsírcsökkenést eredményez.

A vadlazac húsa szintén elsõ osztályú fehérjeforrás, emellett antioxidánsokban (szelén, asztaxantin) és ómega-3 zsírsavakban gazdag. Utóbbi számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de a legújabb kutatások szerint a fogyást is elõsegíti.

Kókusz, málna és dió

A kókusztej és a kókuszolaj (itthon kókuszzsírnak is hívják az állaga miatt) a bennük lévõ zsírsavak (közepes láncú trigliceridek, MCT) miatt kaptak helyet a szuperélelmiszerek listáján: ezek ugyanis fokozzák az anyagcserét, így elõsegítik a zsírégetést.

Bár a gyümölcsök közül most éppen az áfonya a sztár, a málna rostban gazdagabb, így könnyebben telít, csökkenti az éhségérzetet, és a vércukorszintet is egyensúlyban tartja. Alacsony energiatartalma miatt a fogyni vágyóknak kiemelten javasolt.

Az éhséget csillapítja, és a fogyást is elõsegíti a dió: sok rostot, fehérjét, ásványi anyagot és ómega-3 zsírsavat tartalmaz, és a vércukorszintre is jótékonyan hat. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a többi olajos maghoz hasonlóan a diónak is igen magas az energiatartalma, ezért pontosan mérjük ki a napi dióadagot.

Zöld tea és avokádó

A zöld tea népszerû ital a fogyni vágyók körében, nem véletlenül. Rendszeres testedzéssel kombinálva fokozza a zsírvesztést, továbbá nyugtató hatású aminosavakat tartalmaz.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban és rostokban gazdag avokádó szintén a fogyni vágyók barátja, de ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani. A gyorsan telítettségérzést adó, rostdús növény az anyagcserét is fokozza, ezért érdemes salátákra, vadlazac mellé vagy csak nassolás helyett pár szeletet bekapni belõle.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!