2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elkészült a lista: itt ellenõrizheti, át akarják-e verniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-06 21:15:00
Több tucat termékcímke tartalmáról nyújt információt a Tudatos Vásárlók Egyesületének új adatbázisa. A szervezet ajánlani szeretné azokat a címkéket, amelyek megbízhatóan jelzik, hogy az adott termék megfelel a környezetbarát kritériumoknak.

Termékcímkék adatbázisát hozta létre a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). A szervezet szerint ugyanis a fogyasztók gyakran alig ismerik a különbözõ jelölések, védjegyek tartalmát.  Sokszor azt is nehéz megállapítani, hogy a terméken szereplõ címke „igaz”-e, valóban jó-e az a termék.

Az egyesület szerint gondot jelent összehasonlítani a különbözõ címkéket, mert azok nagyon eltérõ mennyiségû és minõségû információt rejthetnek, illetve nagyon eltérõ odaítélésük módja. Laikusok számára nehezen hasonlítható össze például a termék komplett életciklus-elemzésén alapuló Magyar Környezetbarát Védjegy a méltányos kereskedelmet jelölõ Fair Trade logóval, vagyis egy gyártói szövetség által alkalmazott emblémával.

Az eligazodáshoz nyújt segítséget a TVE termékcímke-adatbázisa, amely jelenleg 50 termékcímke bemutatását és 3 skálás értékelését tartalmazza. Olyan emblémák leírását és értékelését tették közzé, amelyek elterjedtek, a mögöttes tartalmuk megismerhetõ – olvasható a szervezet honlapján.

A TVE munkatársa, Haraszti Anikó a Napközben keddi adásában elmondta, a jogszabályi követelményeknek megfelelõen nagyon sok információt kell feltüntetni a termékek tulajdonságainak megismerését segítõ címkéken.  Vannak azonban olyan adatok is, amelyeket nem kötelezõ megadni, de a fogyasztó esetleg ezekkel is szeretne tisztában lenni. Például azt, hogy a termék milyen körülmények között készült, mennyire környezetbarát, mennyire vették figyelembe a munkavállalók jogait a gyártás során, mennyire biztonságos, honnan érkezik – sorolta az egyesület munkatársa.

Haraszti Anikó hangsúlyozta, a TVE ajánlani kívánja azt a tizenöt-húsz, Magyarországin is alkalmazott címkét, amely megbízhatóan jelzi, hogy az adott termék megfelel a környezetbarát kritériumoknak. Ezeket az árukat nyugodtan választhatja az, aki környezettudatosan és felelõsen szeretne vásárolni. Az egyesület adatbázisában meg lehet nézni a címkéket, amelyeket pár egyszerû mondattal jellemeznek.

A gyûjteményben nem csak az ajánlott címkék szerepelnek, a TVE arra is felhívja a figyelmet, hogy mely jelölések azok, amelyeket félrevezetõnek, nem megbízhatónak vagy irrelevánsnak tart. Céljuk, hogy az adatbázisukban az utóbbiakból is minél több szerepeljen. Nagyon sok olyan jelölés van ugyanis, amelyet a gyártó vagy a forgalmazó tesz az árura, miközben nincs mögötte valódi vizsgálati eredmény, tudományos kutatás, illetve összehasonlítás.

Jelek, címkék, védjegyek – elkészült a Tudatos Vásárló címkeadatbázis

Az elmúlt évtizedekben nõtt azok száma, akik fogyasztói döntéseiket fokozott környezeti, társadalmi és etikai tudatossággal hozzák meg. A fenntartható fogyasztás, a tudatosságon alapuló vásárlást a megfelelõ információk hiányában sokszor nehéz meghozni. Ehhez nyújt segítséget a Tudatos Vásárló címkeadatbázisa.

Mi tudatos vásárlók igyekszünk a fenntarthatósági kritériumok szerint meghozni vásárlási döntéseinket, és ezeket a kritériumokat a vásárlás elõtt gondosan mérlegeljük. Nem használunk egészségre káros, nagy energiafelhasználást igénylõ, használata, elõállítása során a környezetre negatív hatást gyakorló, kipusztulás szélén álló fajokból készült, fenyegetett környezetbõl származó termékeket. És nem vásárolunk olyat, amire nincs szükségünk.

Tekintettel vagyunk az elõállítás és kereskedelem társadalmi és etikai hatásaira, készek vagyunk vásárlói döntéseinken keresztül szimpatikus gazdasági folyamatokat, társadalmi ügyeket támogatni.

Laikusok vagyunk, ezért a piacon megjelenõ termékek és szolgáltatások közötti rangsorolás sokszor komoly nehézséget jelent számunkra. Egy tudatos vásárló szempontjából igazán fontos szempontok és információk egyáltalán nem vagy csak korlátozottan ismerhetõk meg a boltban, a vásárlás helyszínén.

A különbözõ feliratok, jelölések, védjegyek alkalmasak arra, hogy komplex üzeneteket közvetítsenek egy-egy konkrét termék vagy szolgáltatás (nem pedig vállalat, vagy márka-, márkacsalád) fenntarthatósági jellemzõirõl, biztosítva a fogyasztó számára azt, hogy valaki valahol ezeket a jellemzõket megvizsgálta, ellenõrizte. Jelölések lehetnek az emblémák, termékjelek, szövegek, feliratok, betûjelek, piktogramok.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a fogyasztók alig ismerik a feltüntetett jelek tartalmát, nem tudják, hogy az általuk keresett kedvezõ környezeti tulajdonságot mely címke jelöli. Sokszor azt is nehéz megállapítani, hogy a terméken szereplõ címke „igaz”-e, valóban jó-e az a termék.

Gondot jelent összehasonlítani a különbözõ címkéket, mert azok nagyon eltérõ mennyiségû és minõségû információt rejthetnek, illetve nagyon eltérõ odaítélésük módja. Laikusok számára nehezen hasonlítható össze pl. a termék komplett életciklus-elemzésén alapuló Magyar Környezetbarát Védjegy a méltányos kereskedelmet jelölõ Fair Trade logóval, vagyis egy gyártói szövetség által alkalmazott emblémával.

Az eligazodáshoz nyújt segítséget a Tudatos Vásárlók Egyesülete termékcímke-adatbázisa, amely jelenleg 50 termékcímke bemutatását és 3 skálás értékelését tartalmazza. Olyan emblémák leírását és értékelését tették közzé, amelyek elterjedtek, a mögöttes tartalmuk megismerhetõ.

Szeretnénk, hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen ismerjenek meg olyan – hiteles és bevált – környezeti és társadalmi címkéket és tanúsítási programokat, amelyek valóban hozzájárulnak egy fenntarthatóbb, környezettudatosabb, egészségesebb, igazságosabb világhoz. Illetve minél többen ismerjük és felismerjük az ál-címkéket. Az adatbázist újabb védjegyekkel, jelekkel és feliratokkal folyamatosan bõvítjük, és felhívjuk a vásárlók figyelmét a megtévesztõ címkékre.

Bõvebb információk:

http://tudatosvasarlo.hu/

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!